Česko podle ministra Janovského stihne vyčerpat peníze z evropských fondů

Peníze z evropských fondů si Česká republika údajně stihne rozebrat. I přes pomalejší začátek čerpání by do roku 2013 požadovaná částka měla být připsána na konta konkrétních operačních programů. Peníze z evropských fondů sice budou podle ministra pro místní rozvoj Kamila Janovského odčerpány včas, určité problémy ale existují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Některé operační programy totiž peníze čerpají pomaleji, než se původně čekalo. „Jedná se o operační programy životní prostředí, o integrovaný operační program, lidské zdroje a zaměstnanost, výzkum a vývoj pro inovace a vzdělání pro konkurenceschopnost,“ vyjmenovává ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl bývalý eurokomisař Vladimír Špidla

„Někde je problém s čerpáním ovlivněn tím, že se jedná o malé množství velkých projektů. To jsou projekty, které vyžadují delší přípravu a jsou to projekty, které se i dlouho schvalují v rámci komise,“ jedním dechem ale Janovský dodává, že do těch problémových operačních problémů nepotečou peníze automaticky a že pokud budou jakékoli pochybnosti o správném využití peněz, má ministerstvo připravenou jinou variantu.

„Pokud uvidíme, že program bude mít skutečně problém, tak pak nastupuje věcná finanční analýza jednotlivých operačních programů a na základě evalvace těch programů navrhneme přesun z programů, které čerpají hůře, do programů, které čerpají lépe,“ vysvětlil Janovský.

Pochybnosti o tom, že celkových 782 miliard nestihneme vyčerpat, vyslovil například bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. Ten uvedl, že Česká republika zaspala a nyní už může jen zmírňovat vzniklé škody a doufat, že se špatné hospodaření neprojeví na velikosti částky, která nám bude Evropskou unií přidělena příště.

Tato částka bude podle informací ministerstva pro místní rozvoj skutečně menší. Důvod má být ale úplně jiný. „Probíhá debata o celkovém rozpočtu Evropské unie. Probíhá v postkrizové době a v době, kdy i čistí plátci přijímají úsporná opatření, takže se dá očekávat, že prostředků v příštím období bude méně než v období 2007 až 2013,“ tvrdí náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Kromě změny v částce, kterou budeme moci využít přijdou nejspíše také změny ve spravování operačních projektů a možnostech čerpání z nich. Podle Daniela Brauna se poučíme ze zkušeností, které jsme nasbírali nyní, a budeme požadovat určité změny.

„V rámci přípravy na vyjednávání o evropské legislativě máme jasné základní principy, které budeme hájit. Obsahuje to zejména naše názory na budoucí rozpočet, kohezní politiku a na kondicionality. Ve druhé rovině to je příprava priorit financování. Máme otevřené platformy, kde nám všichni aktéři mohou sdělit svůj názor. Všechny názory diskutujeme a analyzujeme,“ popisuje Braun.

Kromě toho by také mělo dojít ke standardizaci procesů a snížení administrativní zátěže pro projekty, které se o peníze z fondů hlásí. Nově se také učíme pracovat s pravidly N + 3, respektive N + 2. To znamená, že všechny projekty musí být dokončeny do 3 let po jejich začátku, od roku 2010 potom do dvou let.

I to je podle Kamila Janovského důvod, proč peníze stihneme vyčerpat. O poptávku navíc už nyní není nouze. „Jsou podané žádosti, které jsou v objemu přes 900 miliard korun. To znamená, že už přesahují objem celkové přidělené alokace,“ říká Kamil Janovský.

Zda se budou muset peníze vracet či ne a zda to nějak ovlivní částku, která nám bude přidělena pro období od roku 2014, to se dozvíme v podstatě až za několik let. Pomalejší rozjezd v čerpání by ale nyní měl být každopádně vystřídán zvýšenou aktivitou ze všech stran.

Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme