Česko podmiňuje souhlas s bankovním dohledem zvláštní deklarací

Česko může vetovat návrhy na vznik takzvané bankovní unie. Tuto hrozbu na schůzce v Bruselu zopakoval ministr financí Miroslav Kalousek. Svůj souhlas česká vláda podmiňuje tím, že sedmadvacítka schválí specifickou deklaraci stanovující práva národního regulátora.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Vláda se bojí hlavně přeměny velkých českých bank na pobočky jejich zahraničních vlastníků.

Podle Kalouska totiž hrozí, že po převodu banky by z ní vlastník mohl snadněji vysát peníze.

„Prostě mění se prostředí a v rámci změny prostředí potřebujeme mít větší jistoty,“ zdůraznil ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů financí EU v Bruselu sleduje zpravodaj Ondřej Houska

Česká národní banka by proto podle něj měla mít možnost snahu zahraničního vlastníka změnit tuzemskou banku na svou pobočku zablokovat. Pokud nebude tento základní požadavek splněn, je Česká republika připravena vetovat celou dohodu.

Celá řada dalších zemí Evropské unie ale českou podmínku tvrdě odmítla. Rakousko ji dokonce označilo za zcela nepřijatelnou.

Problémy s návrhy na vznik takzvané bankovní unie mají vedle Česka i jiné státy. Ministři financí se tak dnes nedokázali dohodnout na prvním kroku ke vzniku unie, tedy na přenosu dohledu nad činností bank na Evropskou centrální banku.

„Státy by se měly vyhnout tvrdým postojům. Raději by se měly snažit o dohodu. Proto je vyzývám, aby k takové dohodě do konce roku dospěly. Věřím, že si všechny země uvědomují, že společný dohled nad bankami v eurozóně skutečně potřebujeme," reagoval na českou hrozbu vetem eurokomisař pro hospodářství Olli Rehn.

Dá se předpokládat, že přes všechny potíže se shoda nakonec najde, protože drtivá většina politiků i ekonomů tvrdí, že jednotný bankovní dohled je klíčový pro další fungování a přežití eurozóny. Ministři se kvůli tomu znovu sejdou příští týden.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme