Česko podporuje polský návrh společného evropského fondu na podporu růstu

Česko podporuje polskou myšlenku o společném evropském fondu na stavbu důležitých dálnic nebo železniční sítě. Radiožurnálu to na schůzce ministrů financí zemí Evropské unie v Miláně řekl náměstek českého ministra financí Martin Pros.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: European Commission Audiovisual service

Polsko chce založit zvláštní fond na podporu velkých investic, ve kterém by mělo být 700 miliard eur, tedy přes 19 bilionů korun.

„Já si myslím, že Česká republika se tomu určitě nebrání. My naopak podporujeme myšlenku nejít čistě formou dotací, ale rozvíjet i takzvané finanční nástroje,“ řekl náměstek Pros.

Do fondu by země unie vložily jen část kapitálu, zbytek by fond získal na trzích, tedy přes zmiňované finanční nástroje.

Podle Poláků by výstavba velké infrastruktury rozhýbala evropskou ekonomiku, která trpí pomalým růstem a vysokou nezaměstnaností. Zakládání společných fondů na podporu růstu ale dlouhodobě odmítají Němci.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme