Česko poprvé v historii nebude soběstačné v produkci brambor

Letos Češi poprvé sní více brambor, než zemědělci vypěstovali. Po velmi teplém létě, které negativně ovlivnilo úrodu jedné z nejdůležitějších plodin, se historicky poprvé dostáváme do situace, kdy se brambory musí do České republiky dovézt. Menší nabídka se už od konce léta projevuje výrazným zvýšením farmářských cen i zdražením na pultech obchodů. Teď za kilogram brambor zaplatíme kolem deseti dvanácti korun, někde i čtrnáct. Koncem zimy by se jejich cena mohla vyšplhat až k 20 korunám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory

brambory | Foto: CECS

Letošní úrodu ovlivnilo nejen počasí, ale i snižování bramborových ploch - v loňském roce klesla výměra skoro o pětinu. Pěstitelé výrazně omezili rozlohu polí kvůli nízkým farmářským cenám v minulých letech. Opětovné navýšení osázených ploch přitom není jednoduché, říká předseda ústředního bramborářského svazu František Novák.

Hlavním důvodem je podle něj nedostatek kvalitní sadby. "My si pečlivě všímáme toho, jaké jsou dosavadní výsledky posklizňových zkoušek sadby brambor, a ty výsledky nejsou příznivé. To znamená, že není předpoklad, že pro příští rok bude k dispozici dostatek kvalitní sadby."

Česku navíc chybí sklady na brambory. Jak potvrzuje předseda družstva Kámen u Pehřimova Josef Houček, při špatném zimním skladování brambory ztrácí na kvalitě. Pěstitelé by proto chtěli modernizovat a rozšířit své sklady s finanční pomocí z evropských fondů nebo ze státního rozpočtu. "Ty sklady se třeba u nás modernizovaly koncem 80. let a jsou poměrně dost zastaralé."

Podle bramborářů by bylo potřeba zlepšit také zavlažování polí. Ministryně zemědělství Milena Vicenová podporu nevyloučila. "Od roku 2007 budou mít k dispozici miliardu korun ročně na investice, tedy zemědělci obecně, nejen pěstitelé brambor."

Zhodnotit končící sklizeň se dnes sjeli bramboráři z celé republiky do Havlíčkova Brodu na 16. ročník bramborářských dnů, které potrvají do neděle.

Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme