Česko požaduje změnu návrhu pravidel pro státní pomoc. Bojí se milionových ztrát

Česko se bojí, že ho evropský návrh změny pravidel pro státní pomoc připraví o milionové investice. Jak už Český rozhlas exkluzivně informoval, Evropská komise se chystá navrhnout oblasti, u kterých budou platit výjimky z pravidel o poskytování státní pomoci. S tím Česko souhlasí, odmítá ale komisí navržený limit 100 milionů eur, tedy asi 2,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Po jeho překročení by státní pomoc musel schvalovat Brusel. To může podle Česka trvat měsíce nebo dokonce roky a zamezit řadě investic, jak řekl náměstek ministra průmyslu Milan Hovorka.

„V důsledku administrativního zpoždění by se mohlo stát, že nebudeme schopni poskytnout veřejné prostředky do oblastí, které česká ekonomika poskytuje,“ uvádí Hovorka.

V Česku by se mohly zpozdit například opravy vodovodů, výstavba sportovišť, investice do životního prostředí nebo investice na podporu zaměstnávání hendikepovaných lidí.

Hovorka dnes proti návrhu vystoupil v Bruselu. Česko prý má podporu Němců, Francouzů nebo Finů, definitivní návrh má komise předložit během podzimu.

„Chtěli jsme využít první příležitost, abychom na tento problém poukázali a pokusili se získat spojence. Jsme přesvědčeni, že jich máme dostatek,“ říká Hovorka.

Ondřej Houska, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme