V Česku přibývá případů nelegálního zaměstnávání. Stát chystá mimořádné kontroly

Případů práce načerno přibývá, takže stát chystá od září mimořádné celostátní kontroly. „Vedle plánované kontrolní činnosti proběhnou mimořádné celostátní kontrolní akce nepravidelně na celém území ČR od září do prosince 2018,“ oznámila Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí. Kontroly se zaměří třeba na stavby, továrny i skladové areály.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce v továrně (ilustrační foto)

Ilustrační foto.

Loni bylo za celý rok uloženo zaměstnavatelům za nelegální zaměstnávání 440 pokut za zhruba 85,7 milionu korun. Letos už je pokut jen za dobu do konce července přes 270 za celkem 76,6 milionu.

Firmy nacházejí pracovníky v cizině. Ukrajinci přispívají státu i českým seniorům

Číst článek

Na mimořádných kontrolách se dohodli zástupci ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) a policie.

Prověrky budou provádět inspektoři SÚIP spolu s policií. „Mimořádné celostátní kontrolní akce se zaměří na pracoviště, jakými jsou například stavby, průmyslové a montážní výroby, logistická centra a další,“ doplnila Eckhardová.

Poptávka po pracovní síle

Nelegálního zaměstnávání podle ministerstva přibývá, protože poptávku po pracovní síle již nedokáže plně uspokojit nabídka pracovníků z Česka a dalších zemí Evropské unie. Většina letos odhalených lidí pracujících v Česku načerno pocházela právě ze zemí mimo unii.

Z celkových 2465 nelegálních pracovníků za prvních sedm měsíců roku byly tři čtvrtiny ze zemí mimo EU, zhruba 18 procent z Česka a šest procent z jiných unijních zemí.

„Nejčastěji zjištěnými cizinci (pracujícími načerno) byli v roce 2017 občané Ukrajiny, Moldavska a Vietnamu, obdobně jako tomu bylo v roce 2016. Stejný trend je možné, na základě průběžných výsledků kontrolní činnosti, pozorovat také v roce 2018,“ sdělila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme