Česko přestává být rájem levných nových vozů. Na začátku roku automobilky prudce zdražily

Umělé oslabení kurzu koruny Českou národní bankou začíná tvrdě dopadat na běžné občany. Jen ceny vozů se v Česku v prvním lednovém týdnu zvedly v průměru o desítky tisíc. Některé modely ale podražily dokonce o více než sto tisíc. Samotné automobilky navíc nevylučují, že přijde další vlna zdražování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová auta (ilustrační foto)

Nová auta (ilustrační foto) | Foto: Škoda Auto

Se začátkem roku zvýšily ceny všechny automobilky u většiny modelů osobních vozů. Výjimkou není ani zdražení přes sto tisíc korun.

„Nominálně nejvíc zdražila nejdražší auta, například luxusní SUV Lexus Eric´s až o 160 tisíc korun, terénní Toyota Land Cruiser až o 100 tisíc,“ vypočítává Ondřej Běhal ze serveru Vybermiauto.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvyšování cen aut informoval redaktor Jan Strouhal

Zdražování vozů po intervenci České národní banky odstartovala už v listopadu Škoda Auto. Automobilka to ale neudělala jen kvůli slabší koruně.

„V současné době čelí celé odvětví automobilového průmyslu rostoucí ceně vstupů, což se v konečném důsledku projeví v ceně finálního výrobku,“ vysvětluje Vítek Pelc ze Škody Auto.

Ceny sice rostou, ale automobilky se u některých modelů snaží podbízet snižováním akčních cen.

„Akční cena je mnohem víc v naší režii. A chceme-li jako Peugeot Česká republika podpořit prodej nějakého modelu, tak tu máme větší míru působení,“ říká Radka Mathey z Peugeot Česká republika.

Výrobci vozů ale naznačují, že v blízké době mohou dále zdražovat. Podle Běhala jsme teprve uprostřed zvyšování cen nových aut. A to i z toho důvodu, že ceny v Česku jsou v porovnání s ostatními evropskými trhy stále na nízké úrovni.

Jan Strouhal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme