Česko rájem turistů. Přijet letos může přes 33 milionů lidí, odhaduje asociace

Česko stále častěji vyhledávají zahraniční turisté. Hotely a penziony tak mají před sebou rušnou sezonu. Počet návštěvníků by letos mohl oproti loňskému roku ještě stoupnout, odhaduje Asociace cestovních kanceláří. Letošní čísla by tak mohla předčit loňskou rekordní sezonu. Turisty navíc kromě Prahy lákají i další regiony.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský Hrad (ilustrační foto)

Pražský Hrad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Do Česka by letos mohlo podle odhadů Asociace cestovních kanceláří přijet přes 33 milionů turistů. Loni přitom Česko navštívilo přes 31 milionů cizinců.

Ubytování je stále možné podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří najít. Některé termíny jsou ale už teď beznadějně vyprodané.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko rájem turistů. Přijet letos může přes 33 milionů lidí, odhaduje Asociace cestovních kanceláří. Téma pro Barboru Kladivovou

„Praha v některých termínech opravdu praská ve švech. Co se týče mimopražských regionů, tak tradiční destinace jako Český Krumlov nebo Karlovy Vary jsou dobře připraveny. V menších regionech pak chybí čtyř a pětihvězdičková kapacita, kterou vyžadují především klienti, kteří přilétají letadlem," doplnil pro Radiožurnál Papež.

V Česku se nejčastěji ubytovávají Němci, Slováci a Poláci. Na čtvrtém místě jsou turisté ze Spojených států a dále Britové. Rusů loni navštívilo a ubytovalo se v Česku přes půl milionu, tedy o 300 tisíc méně než v roce 2013.

Zahraniční návštěvníci loni v Česku utratili asi 230 miliard korun. Ve srovnání s rokem 2015 tak vzrostly jejich celkové výdaje o 22 miliard korun. Nejšetrnějšími turisty jsou podle Asociace cestovních kanceláří Slováci, naopak koruny příliš nepočítají třeba Rusové. Jejich měna, rubl ale musí být silná.

Na cestu do Chorvatska stačí platná občanka. Kontroly vás dlouho nezdrží

Číst článek

„Průměrná útrata zahraničního turisty je podle našich čísel přibližně 3000 korun na osobu a den. Přičemž největší část útrat je vyhrazena na dopravu a ubytování. Během pobytu pak za zboží a stravování v restauračních zařízeních," řekla Radiožurnálu výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří Tereza Picková.

Dodám, že mezi zahraničními návštěvníky vedou žebříček výdajů za dovolenou Číňané a Japonci.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme