Česko-ruské konsorcium zapojilo Medveděva do boje o Temelín

Jedním z dominujících témat návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze bude dostavba jaderné elektrárny Temelín. Usiluje o ni i česko-ruské konsorcium české firmy Škoda JS s ruskými společnostmi Gidropress a Atomstrojexport z konsorcia Rosatom.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Alena Vykydalová | Zdroj: Český rozhlas

Podle informací deníku E15 si právě návštěvu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva vybraly česká společnost Alta a ruský Tvel, který je součástí ruského státního konsorcia Rosatom, aby oznámily založení nové společnosti Alvel.

Vznik nové firmy v listopadu podpořila i česko-ruská mezivládní komise. Nová společnost Alvel by měla poskytovat služby spojené s dodávkami ruských palivových článků na evropský trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energetický expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor komentoval ve Světě o třetí Ruský podíl na dostavbě Temelína

„Je to určitě záměrně načasováno, aby se zdůraznilo, že ruská strana nemá zájem jen o jeden tendr, ale o širší spolupráci. Považuji to za pozitivní skutečnost, zejména pro českou firmu. Ruská strana by byla schopná si najít i jiného partnera,“ říká energetický expert konzultační firmy ENA Jiří Gavor.

Lobbing ruské strany se podle něho nijak zvlášť neliší od lobbingu Američanů nebo Francouzů. „Všichni poukazují na to, že nejde pouze o jeden projekt – dostavbu jaderné elektrárny Temelín, ale že nabízejí širší hospodářskou a vědeckou spolupráci. Ovšem ty sliby nejsou podloženy konkrétními smlouvami,“ podotýká Gavor.

Největší ruskou devizou v tendru je právě fakt, že soutěží společně s českou firmou. Tuto výhodu ale nedávno přebil Westinghouse, který k účasti po svém boku přizval firmu Vítkovice. Účast českých firem na subdodávkách posuzována jako jeden z velice významných parametrů, ale všichni uchazeči opět slibují podobné podmínky – až 70 procent dodávek českých firem.

ČTĚTE TAKÉ: Medveděv přijíždí do Česka, jednat bude o spolupráci i obchodu

„Co se týče Arevy, podle mého názoru za ostatními dvěma trochu zaostává. Pro ni je negativní i skutečnost, že její výstavba dvou jaderných elektráren ve Finsku a ve Francii se prodražuje a opožďuje.

O dostavbě Temelína mluvil s českým premiérem Petrem Nečasem americký prezident Barack Obama, který lobboval za americkou společnost Westinghouse, která už nedodává palivo pro české jaderné elektrárny.

„Westinghouse ztráta kontraktu mrzela, protože výměna za současné ruské palivo byla vyvolána potížemi s americkým palivem a Rusko nabídlo výhodnější podmínky. Ale to, jaké palivo se tam teď používá, nemusí rozhodnout o vítězi tendru,“ vysvětluje Gavor.

Lucie Maňourová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme