Česko se dále zadlužuje, ale pomalejším tempem

Státní dluh se ve druhém čtvrtletí zvýšil o více než 25 miliard korun, což znamená, že se zadlužujeme pomaleji než dříve. To hodnotí analytici pozitivně, ale horší je to už s absolutní výší dluhu. Ta činí něco přes 643 miliard, to znamená, že jen od začátku letošního roku si naše vláda půjčila přes 50 miliard korun. Podle Vladimíra Pikory z VolksBank CZ to není málo a do budoucna se bude tato částka ještě zvyšovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

"Na čtyřčlennou rodinu připadá dluh již téměř čtvrt milionu korun. Tento dluh se přitom bude v dalších letech dále zvyšovat a to i po reformě veřejných financí, protože ta i v příštích letech počítá s deficity. Ačkoliv dluh roste, tak jeho tempo růstu zpomalilo na 7,3 procenta, což naznačuje, že se daří realizovat reformu veřejných financí. Dnešní statistiku lze proto hodnotit příznivě. Důležité ovšem je, aby zůstal současný trend zachován i před blížícími se volbami," řekl Radiožurnálu Vladimír Pikora.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme