Česko se dočká pomoci z unijní pokladny na odstranění povodňových škod

Česká republika nejspíš dostane pomoc z evropského Fondu solidarity na zmírnění škod po loňských povodních. O poskytnutí více než 5 milionů eur budou hlasovat poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Spolu s Českem žádaly o unijní pomoc i další země postižené přírodní katastrofou ve stejnou dobu – Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko a Chorvatsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

V České republice škody přesáhly 204 miliony eur. To by samo o sobě k čerpání peněz z unijního fondu podle kriterií nestačilo, ale protože stejná katastrofa postihla i naše severní a východní sousedy, dostalo se i na nás.

Z Fondu solidarity má Česko obdržet 5 milionů a 111 tisíc eur na opravy infrastruktury. S velkou pravděpodobností Evropský parlament pomoc všem postiženým zemím schválí.

Evropská komise v březnu navrhla přidělit Česku i dalších skoro 11 milionů eur pomoci na obnovu Liberecka postiženého záplavami loni v srpnu.

Ve střední a jihovýchodní Evropě napáchaly prudké lijáky a následné povodně loni v květnu a červnu škody jdoucí do miliard eur.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme