Česko se může v otázce důchodové reformy inspirovat na Slovensku

Zatímco Česko bouřlivě diskutuje o důchodové reformě, Slováci už mají podobnou debatu za sebou. V roce 2005 zavedla tehdejší vláda Mikuláše Dzurindy 2. pilíř důchodového systému. Jak to funguje po pěti letech, a v čem by slovenská reforma mohla být inspirací pro tu českou, zjišťoval bratislavský zpravodaj Vojtěch Berger.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: Vojtěch Berger

„Průběžně to sleduji. Druhý pilíř mám. Ale víte, už to párkrát chtěli změnit. Člověk něco podepíše, na něco se dá a za pět let vyhlásí něco jiného. Kdo ví, co bude,“ říká muž na bratislavské ulici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž bratislavského zpravodaje Českého rozhlasu Vojtěcha Bergera o slovenské důchodové reformě

Vyznat se v penzijním systému vyžaduje značnou dávku samostudia, protože spoléhat na vládu, že vám všechno vysvětlí, prostě nejde. A platí to i na Slovensku. 2. pilíř přibyl do slovenského důchodového systému v roce 2005 a vstup do něj byl dobrovolný.

Narozdíl od Česka neměla reformu financovat vyšší DPH, ale příjmy z privatizace. Peníze ale došly dřív než si vláda myslela.

„Do toho přišla i hospodářská krize. Předcházející vláda učinila opatření, aby ochránila spořitele od vlivu klesajících výnosů v důchodových fondech. Důsledkem těchto opatření bylo bohužel to, že výnosnost důchodových fondů radikálně poklesla. V některých fondech je nižší, než na termínovaných vkladech,“ uvádí ekonom Slovenské akademie věd Pavol Karász.

2. pilíř tedy nevynáší tak, jak by měl, a proto se chystají některé dílčí změny. Vstup do 2. pilíře by mohl být už od příštího roku povinný pro mladé absolventy, kteří se poprvé dostanou na trh práce. Naopak poměr odvodů mezi prvním a druhým pilířem by měl zůstat stejný jako dnes, tedy 9 procent z hrubé mzdy do obou pilířů.

Odvaha udělat první krok

I když má slovenský systém mouchy, ekonom a odborník na penzijní problematiku Vladimír Bezděk oceňuje hlavně to, že Slováci reformu vůbec udělali:

„Myslím si, že největší inspirací je odvaha. Odvaha namočit si nohu a vkročit do řeky. To je to, co nám v Česku v zásadě chybí.“

Slovenská veřejnost podstoupila kvůli penzím velkou zkoušku finanční gramotnosti. Vybrat si vhodný důchodový fond, nevstupovat do 2. pilíře, když už je člověk příliš starý, a podobně. Podobné otázky čekají i spořitele v Česku.

V čem by se tedy mohlo Česko při penzijní reformě poučit ze slovenských zkušeností? „Bylo by potřebné spojit zavedení 2. pilíře se zvýšením komplexní efektivnosti systému sociálního a zdravotního zabezpečení. To je to, co Slovensko neudělalo,“ dodává ekonom Pavol Karász.

Vojtěch Berger, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme