Česko se nevyhne růstu cen potravin

Ceny potravin v České republice porostou. Budou tak v menší míře následovat vývoj na trhu v Německu. V průměru o 10 procent zdraží do konce roku hlavně maso, obiloviny a mléko, tvrdí čeští zemědělci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Zdroj: ČTK

Ceny žene nahoru celosvětová poptávka: probudili se konzumní obři Čína a Indie. Kromě toho především ve Spojených státech roste spotřeba obilovin na výrobu biopaliv. To vše za situace, kdy jsou nejnižší celosvětové zásoby obilí: Evropa měla nižší úrodu v posledních dvou letech, Austrálie kvůli suchu letos.

To se projeví v růstu cen potravin, říká prezident Agrární komory Jan Veleba. "Během tří let potraviny v rámci Evropské unie stoupnou o 30 procent. V České republice musí dojít k počátečnímu nárůstu cen v řádu kolem deseti procent a já si myslím, že ten tlak tady bude vytrvalý."

V České republice budou podle odborníků brzdit zdražování obchodní řetězce, které se snaží držet zákaznické ceny nízko. Přesto bychom se podle předsedy Zemědělského družstva Bernartice Pavla Novotného měli na dražší potraviny připravit. "Je to realita, je to evropská realita, je to světová realita, že potraviny jdou nahoru, musí jít nahoru, a nikdo jiný, kromě spotřebitele, to nemůže zaplatit."

Co na to říkají spotřebitelé třeba v Hradci Králové?
"Samozřejmě že mi vadí každé zdražování, ale tomu se nevyhneme a s tím nic nenaděláme."
"Jestli to bude ve prospěch českých zemědělců, tak jsem pro, protože všichni víme, jak to na venkově vypadá."
"Samozřejmě že se nám to nelíbí, protože potraviny jsou základní položka, co se týče rodinného rozpočtu. Těch deset procent je snesitelných, ale třicet procent už je poměrně dost."

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme