Česko se připravuje na možnou plynovou krizi

Česká republika se připravuje na situaci možného omezení dodávek plynu. Tuzemské plynárenské společnosti sice mají s Ruskem smlouvy na dostatečné množství plynu, vláda se ale obává, že problémy mohou nastat při jeho přepravě přes třetí země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyn

Plyn | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak jsme připraveni na situaci, kdyby k nám plyn z Ruska - ať už dočasně - přestal proudit, chce v listopadu vyzkoušet vláda.

Podle ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského má připravenost podniků a infrastruktury prověřit teoretické cvičení.

"Nebudeme vypínat plyn, budeme zkoušet všechny složky, kterých se to týká. Pochopitelně musíme udělat i kontrolu dopadů do kritické infrastruktury, jako jsou nemocnice, školy a ostatní organizace," řekl Tošovský.

Postup v případě omezení dodávek plynu určuje vládní nařízení z počátku října. Dlouhodobá opatření pak budou součástí nové státní energetické koncepce. Česko by také mělo mít 4 nové zásobníky plynu.

Nedostatek plynu by se nejdřív dotkl průmyslu

Podle Václava Bartušky, zvláštního velvyslance České republiky pro energetickou bezpečnost, by se omezení distribuce plynu při jeho nedostatku nejdřív dotklo části průmyslu. Domácnosti by na řadu měly přijít jako poslední.

"Při teplotách kolem minus tří, minus čtyř stupňů jsme schopni mít plný výkon zásobníků, to jest pokrýt si kompletně spotřebu, zhruba měsíc," upozornil Bartuška.

Podle premiéra Jana Fischera ale možnosti, jak předejít plynové krizi, řeší i vedení evropské sedmadvacítky.

To, že by se plynová krize ze začátku letošního roku mohla opakovat, si myslí mnozí experti i politici. Například podle náměstka ministra průmyslu Tomáše Hünera se problémy budou opakovat téměř jistě.

"Vzhledem k tomu, že končí rusko-ukrajinské smlouvy na přepravu plynu přes Ukrajinu i cenová dohoda ohledně ceny plynu z Ruska přes Ukrajinu, tak ta pravděpodobnost opakování krize je velká," řekl v Ranním Interview Radiožurnálu.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme