Česko se připravuje na přísnější zaměstnávání cizinců

Česká republika zredukuje pracovní příležitosti pro cizince. Pokud vstoupíme do Evropské unie, dojde k omezení kvót pro zahraniční zaměstnance. Po našem vstupu se totiž očekává zesílení přílivu zahraničních pracovníků. Důlní společnosti v Moravskoslezském kraji se ale bez pracovních sil z ciziny neobejdou. Jde zejména o polské horníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

svářeč

svářeč | Foto: Jan Rosenauer

Ty tam jsou doby, kdy byl horník z Polska v Moravskoslezském kraji spíše výjimkou. Dnes jsou v evidenci úřadu práce tisícovky takto obsazených míst. Ve hře zůstal v podstatě už jen Úřad práce v Karviné, protože jinde došlo k celkovému útlumu těžby. Aktuální počet nám potvrdil Dalibor Zavadský z karvinského oddělení trhu práce. "2069 Poláků máme teď v současné době na doelch, to znamená v pracovním poměru u jednotlivých dolů i u firem, které spolupracují na těch dolech."

Ani celkové rekvalifikace českých pracovníků by nenaplnily požadavky důlních firem. I proto se příliv Poláků do severomoravského podzemí stal během posledních let věcí zcela samozřejmou. "Pokud ty vhodné uchazeče s tou kvalifikací, kterou pořžaduje důl, nemáme, tak povolujeme cizí státní příslušníky. A zrovna to hornictví u nás je problémová protože my ty idi do toho hornictví nemáme."

Proto Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje o omezení kvót pro zahraniční zaměstnance. Podle mluvčí Kateřiny Prejdové se o této možnosti intenzivně jedná. "Pokud bychom my jako Česká republika chtěli zavést určité omezení s některou vstupující zemí, pak platí podmínka, že pokud bychom to udělali jednostranně, bude potřeba, aby nám to posvětila Evropská unie. Pokud ale už některá ze starších zemí Evropské une má zavedeno omezení s tou zemí, se kterou chceme zavést omezení i my, pak už toto povolení nepotřebujeme."

Markéta Kaclová, Dušan Valenta, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme