Česko se snaží přilákat americkou firmu Tesla Motors

Do České republiky by možná mohl přijít zajímavý investor, který chce v Evropě vyrábět elektromobily. Zkušení zaměstnanci automobilového průmyslu v Česku by se společnosti Tesla Motors, progresivnímu producentovi elektromobilů, mohli hodit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

městský elektromobil v Paříži

městský elektromobil v Paříži | Foto: Jan Rosenauer

Tesla Motors je kalifornská firma, v které má hlavní slovo vizionář, člověk s dobrým odhadem na příležitosti na trhu, dvaačtyřicetiletý miliardář Elon Musk. Vlastní také firmu Space X, která je první úspěšnou soukromou společností mířící do vesmíru.


Tesla Motors se necelých deset let zaměřuje na vývoj a výrobu elektromobilů. Postupně přešla na sériovou výrobu a v posledních dvou letech se stal populární její model S. Luxusní sedan, který se ve Spojených státech prodává v přepočtu téměř za 1,5 milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti získat do Česka zajímavou investici od Tesla Motors mluvila Jitka Hanžlová

V současnosti vyjíždí z montážní linky Tesly Motors 500 těchto vozů týdně. Na jedno nabití je vůz schopen ujet až 500 kilometrů. Maximální rychlost má 210 kilometrů v hodině a z nuly na stovku zrychlí za necelé 4,5 vteřiny. Náklady na ujetí jednoho kilometru se uvádí pod jednu korunu.

V Kalifornii je o takové vozy zájem a přibližně tisícovku vozů už firma vyvezla i do Evropy - především do Norska nebo Francie. Akcie Tesly Motors se obchodují na burze a v loňském roce si přidaly čtyřnásobek své ceny.

Slibná budoucnost firmy

Firma tedy má velmi slibnou budoucnost. Takže není divu, že agentura CzechInvest velice zbystřila, když se od svých zaměstnanců v Silicon Valley dozvěděla, že Tesla Motors uvažuje o tom, že by postavila továrnu v Evropě.

„To, že Tesla Motors má zájem investovat v Evropě, je pro CzechInvest veliká výzva, aby tuto investici získal pro Českou republiku,“ potvrdila mi mluvčí CzechInvestu Adéla Tomíčková.

„V tuto chvíli se v podstatě připravujeme na to. Abychom ji v nejbližší době oslovili,“ dodala.

Česká ekonomika oživuje. Potvrzují to statistici i ekonomové

Číst článek

Česká republika potřebuje, a to i vzhledem k rostoucí nezaměstnanosti, novou výrobní investici. Rýsuje se i nějaká další možnost?

O těch, které jsou v jednání - a těch je několik desítek - zatím nechce CzechInvest mluvit. Ale mluvčí agentury Adéla Tomíčková jednu přece jen zmínila:

„V pokročilém stádiu jednání je ale například investice japonské společnosti Fukoku v Ústeckém kraji, kdy se jedná o investici o hodnotě 60 milionů korun. Společnost vyrábí plastové a pryžové výrobky.“

Česká republika láká zahraniční investory na své členství v Evropské unii, výhodnou geografickou polohu, dobrou infrastrukturu a kvalifikovanou pracovní sílu.

Kromě toho mohou investoři v rámci investičních pobídek čerpat slevu na dani z příjmu až po dobu 10 let. A v některých případech mohou získat přímou finanční podporu, pokud ji schválí vláda.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme