Česko se v Londýně brání žalobě německé firmy ECE

U londýnského tribunálu má skončit hlavní líčení v arbitráži mezi Českou republikou a firmou ECE. Developerská společnost žádá 1 miliardu 800 milionů korun jako odškodné za průtahy při povolování výstavby nákupního centra Galerie Liberec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudní kladívko

Soudní kladívko | Foto: FBI

ECE stavbu údajně zastavila kvůli postupu stavebního úřadu, který prý protiprávně přerušoval stavební řízení.

Ministerstvo pro místní rozvoj navíc podle německé firmy postupovalo nezákonně, když zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční Multi Development jako účastníka stavebního řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Skalický informuje o hrozící arbitráží s německou firmou ECE

Ministerstvo financí nároky ECE neuznává. Podle poradce ministra financí pro mezinárodní arbitráže Radka Šnábla není možné odhadnout, kdy spor skončí.

Šnábl předpokládá, že se ještě do konce roku Česko dozví rozhodnutí v arbitráži se společností Intertrade. Jde v ní o více než 3 miliardy korun, které žádá bývalý německý majitel lesnické firmy CE WOOD kvůli údajnému nedodržování zákona o zadávání veřejných zakázek při vypisování tendrů podnikem Lesy České republiky. Ve hře jsou ale i další žaloby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Skalický zmiňuje aktuální i bývalé mezinárodní arbitráže

„Kdybychom vzali do úvahy veškerá oznámení, můžeme se dokonce dostat někam ke dvaceti. Ale to vůbec neznamená, že každý tento jeden oznámený spor skončí nakonec tím, že investor tu žalobu podá,“ vysvětluje Šnábl.

Samostatnou kapitolou jsou takzvané solární arbitráže – žaloby investorů, požadujících náhradu odvodu 26 procent ze solárních elektráren, který jim výrazně zasáhl do investic. Stát zavedl odvod od letošního roku, aby omezil zdražení elektřiny. Zatím běží šestiměsíční lhůta, ve které mohou obě strany dospět ke smíru.

Česko si podle Šnábla v poslední době při arbitrážních řízeních vede dobře. Před pár dny vyhrálo s německým investorem Petrem Franzem Vöcklinghausem. Po státu se domáhal miliardy korun za údajně zmařenou investici do golfového hřiště Cihelna, které skončilo v konkurzu.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic uzavřených začátkem 90. let minulého století, které byly obvykle pro Česko nevýhodné. Ministerstvo financí usiluje o jejich přepracování, momentálně se například jedná o nové smlouvě se Spojenými státy.

„Z pozice státu, který historicky vítal jakýkoli příliv peněz na jakékoli účely, v tuhle chvíli nejenom americkým, ale všem partnerům říkáme, že navrhujeme, aby investice, která bude požívat právní ochrany, byla pouze taková, která má přímý jednoznačný přínos pro hospodářský růst,“ dodává Šnábl.

Nejhůř Česko dopadlo v prohrané arbitráži se společností CME Ronalda Laudera, která financovala rozjezd televize Nova. Česko muselo za znehodnocenou investici zaplatit 10 miliard korun.

Jaroslav Skalický, Lucie Maňourová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme