Česko se zadlužuje

Státní zadlužení neustále roste. Ve 2. čtvrtletí tohoto roku činil dluh přes 390 miliard korun. Za toto číslo může především mínusové hospodaření státního rozpočtu. Podle analytika Petra Zahradníka z Conseq Finance se však nejedná o závratné číslo, pokud ho budeme srovnávat s výší dluhu v jiných zemích. Za znepokojivé ale považuje soustavný růst státního dluhu, protože jednou bude zapotřebí ho splácet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

"Celkově je možné říci, že vývoj veřejných financí je v České republice negativní. Již zhruba pátým rokem dochází k soustavnému růstu státního dluhu, nicméně v porovnání k HDP měřeno maastrichtským kritériem je tato veličina velmi nízká v porovnání s drtivou většinou zemí Evropské unie, zhruba 2-3násobně nižší, než kolik vyžaduje právě ono maastrichtské kritérium 60 procent státního dluhu k HDP."

Očekává se, že státní dluh i nadále poroste a to úměrně tomu, s jak velkým deficitem chce vláda pro příští roky hospodařit.

Proč se během tří měsíců naše zadlužení zvýšilo o 30 miliard korun, to nám sdělil náměstek ministra financí Eduard Janota. "Jedním z důvodů je plnění státního rozpočtu, které bylo v prvním kvartále výrazně lepší, než je tomu teď. Ten faktor, který způsobil navýšení dluhu ze zhruba těch 348 miliard, je úhrada ztráty Konsolidační banky za rok 99 a třetí důvod jsou určité parlamentem schválené zákony, které se týkaly kampeliček, které se týkaly vojenských misí do Afghánistánu a podobně, kdy byly emitovány dluhopisy a právě emise těchto dluhopisů se promítá do deficitu rozpočtu."

Státní dluh se u nás skládá především ze závazků k domácím subjektům, vůči zahraničí jsme zadluženi minimálně.

Markéta Kaclová, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme