Česko se zatím nepřipojí k paktu pro euro

Česko se zatím nepřipojí k paktu pro euro, který má fungovat jako takzvaná dluhová brzda. V poslanecké sněmovně to řekl premiér Petr Nečas. O paktu se má ve čtvrtek a v pátek debatovat na summitu sedmadvacítky v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Evropská komise

Jde o soubor opatření, která mají zvýšit konkurenceschopnost eurozóny a Evropské unie. Pakt ale počítá i se sjednocením daňového základu pro firmy či dohledem Bruselu nad vývojem mezd a penzí v jednotlivých členských státech.

„Co se týče obsahu paktu, nepředstavuje pro nás velká většina navrhovaných opatření problém. Řadu z nich už plníme nebo se plnit chystáme v rámci připravovaných reforem. Jsou také zahrnuty v našem národním programu reforem. Jedinou výjimkou je oblast harmonizace daní, včetně například uvažované daně z finančních transakcí, která je pro Českou republika nepřijatelná,“ prohlásil Nečas.

Opozice s postojem vlády nesouhlasí. Podle místopředsedy sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek by Česko mělo do debaty o paktu vstoupit i přesto, že není členem eurozóny.

„Můžeme říct, teď nás to nezajímá, ale pak to znamená, že až nás to bude někdy zajímat, tak už bude pozdě. Velká část mechanismu bude vytvořena bez nás. Tady si nelze vybírat chvíle, kdy se nám chce, nebo nechce se zúčastnit. Teď je chvíle, kdy se o tom mluví a kdy se dokonce čeká názor České republiky. A z České republiky víceméně zaznívá, my do toho teď mluvit nehodláme nebo my zůstáváme stranou. A tohle je chyba,“ poznamenal Zaorálek.

Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme