Česko si vysloužilo kritiku za stav veřejných financí

Česko by mělo snížit rozpočtový schodek, kritizuje ho za to Evropská komise, která dnes zveřejnila hodnocení příprav České republiky na přijetí eura. Rozpočtový deficit bude v letošním roce asi čtyři procenta. Brusel Praze připomíná, že jedno z hlavních kritérií pro přijetí eura je, aby nepřekračoval tři procenta. Zatím ale Brusel nechce dávat Česku žádná závazná doporučení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel | Foto: europa.eu.int

České státní finance nejsou v dobrém stavu. To je hlavní ale očekávaný závěr dnes zveřejněného hodnocení Evropské komise. Komisař pro hospodářské a měnové otázky Joaqín Almunia ale v tuto chvíli nemá pro Česko nějaké konkrétní závazné doporučení. Nejprve se chce podrobně seznámit s obsahem reformního balíčku, který vláda schválila minulý týden.

Jaká jsou konkrétní opatření obsažená v balíčku? Jak chce česká vláda dál postupovat? To jsou otázky, na které zatím nezná komisař Almunia odpověď.

Chce se proto nejprve setkat přímo s ministrem financí Kalouskem, s nímž ještě nemluvil. Evropská komise pouze nezávazně české vládě doporučuje, aby snížil rozpočtový schodek už v příštím roce, snížila povinné výdaje a pohnula s penzijní reformou.

Koaliční politiky kritika Evropské komise nepřekvapila. Brusel podle vlády vidí problematická místa přesně tam, kde je vidí i kabinet - v neudržitelném vývoji hlavně zákonem daných výdajů. V řadě bodů s kritikou souhlasí i premiér Mirek Topolánek.

Podle předsedy vlády prohloubily současný stav veřejných financí předvolební sociální balíčky. Hlavní příčinu proto podle něj musíme hledat u minulých vlád. "Jsou to všechny tři předcházející vlády. To znamená jak Špidlova, tak Grossova, tak především vláda Paroubkova," řekl Mirek Topolánek.

Situaci by teď podle něj měl zlepšit balík reformních opatření. Místopředseda vlády Martin Bursík proto doufá, že kritika ze strany komise by pro reformu mohla přesvědčit i opozici. "Myslím si, že by to mohl být další argument pro některé poslance, kteří se na to doposud dívají třeba nějak politicky nebo stranicky. Tady je k tomu objektivní stanovisko Evropské komise," doplnil Bursík.

Podle sociální demokracie ale reforma nic nevyřeší. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka pak odmítá, že by do této situace zemi přivedla právě ČSSD. "Pokud tady byla vláda vedená sociální demokracií, tak taková situace nikdy nenastala. Pokaždé jsme dokázali konvergenční program plnit," dodal.

Veronika Malá, Vít Pohanka, Vilém Janouš, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme