Česko sklízí z Evropy kritiku kvůli přesčasům v práci či výpovědním lhůtám

Česko čelí kritice za legislativu upravující vztah zaměstnavatelů a zaměstnanců. Evropský výbor pro sociální práva při Radě Evropy tvrdí, že Česká republika porušuje sociální chartu. Kritizuje, že v české legislativě nejsou dostatečně omezené přesčasy nebo za ně není zaručena náhrada. Další nedostatky se podle výboru týkají krátkých výpovědních lhůt, nízkého odchodného či obtížnosti svolat stávku při neúspěšném kolektivním vyjednávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přesčas. Ilustrační foto

Přesčas. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange, channah

Výtky nejsou nové, obdobné zazněly už v roce 2010. Podle evropského sociálního výboru se však od té doby v České republice situace nezměnila.

Co se přesčasů týká, je prý například špatně, že zákony nepostihují situaci, kdy je zaměstnanec v práci tak dlouho, že mu na odpočinek zbývá v jednom dni jen osm hodin. Navíc může pracovat přesčas i několik dní po sobě. A podle českého zákoníku práce není možné přesčasové hodiny nahradit delším náhradním volnem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kritiku evropského výboru, týkající se pracovní legislativy v Česku, přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

Poslanec za ČSSD a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil si myslí, že pokud se prokáže, že má výbor pravdu, měla by Česká republika zjednat nápravu.

„Přesčasová práce je práce, která zatěžuje organismus toho člověka. Vůbec nemluvím o tom, že by se tam měly dodržovat přestávky mezi tou přesčasovou prací, to je samozřejmé a mělo by to být jaksi dogma,“ řekl Zavadil.

Třeba předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek však poukazuje i na další rozměr.

„Kritika je to zjevně oprávněná, když jsme se připojili k Evropské sociální chartě, na druhou stranu si myslím, že z hlediska produktivity práce a konkurenceschopnosti některým odvětvím prostě nezbývá nic jiného,“ podotkl Kalousek.

Analytik: Pracovní trh by mohl zatuhnout

Pokud by se zpřísnila pravidla na trhu práce, mohlo by to vést k růstu nezaměstnanosti. A to by obzvlášť v současné situaci, kdy se ekonomika ještě nevymanila z potíží, mohl být nepříjemné.

„Svazování pracovního trhu může mít fatální důsledky. Zaměstnavatelé se v důsledku takových kroků moho začít bát obsazovat nová pracovní místa, vytvářet nová pracovní místa, ten pracovní trh může svým způsobem zatuhnout,“ upozornil analytik portálu jobs.cz Tomáš Ervín Dombrovský.

On sám by prý byl ve věci zvyšování ochrany evropských zaměstnanců velmi opatrný.

„Spíše doporučuji opačný postup, to znamená trošičku rozvolnit podmínky a nechat to na nastavení vztahu mezi zaměstnavateli a těmi zájemci, kteří chtějí u zaměstnavatelů pracovat,“ dodal Dombrovský

Podle Dombrovského se v Česku přesčasy často ani nevykazují. Panuje tichá dohoda, že zaměstnanec občas zůstane v práci déle a že zaměstnavatel na druhou stranu toleruje, že si pracovník v pracovní době zařizuje osobní věci, protože to umožňují moderní technologie – internet, on-line služby nebo e-shopy.

Ministerstvo práce a sociálních věcí na otázky Českého rozhlasu odpovědělo, že na reakci na kritiku evropského výboru je ještě brzy. Než bude zprávu komentovat, musí si ji prostudovat.

Jitka Hanžlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme