České firmy usilují o zakázky v Srbsku. Plzeňská Škoda jedná s Bělehradem o obměně vozového parku

Česko chce budovat hlubší obchodní vztahy se Srbskem. S prezidentem Milošem Zemanem se do Bělehradu vydalo 50 zástupců českých firem. O kontakty s nimi měly zájem skoro dvě stovky srbských podnikatelů a manažerů. Na česko-srbském hospodářském fóru v Bělehradu se domlouvaly i konkrétní kontrakty. Hostitel fóra prezident Alexander Vučić ocenil zájem českých firem o Srbsko.

Od zpravodaje z místa Bělehrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Srbska s prezidentem Aleksandarem Vučićem

Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Srbska s prezidentem Aleksandarem Vučićem | Zdroj: Pražský hrad

Srbský prezident poděkoval Česku, že je čtvrtým největším investorem v jeho zemi a vyzdvihl třeba vstup skupiny PPF do společnosti mobilní komunikace Telenor nebo akvizici producenta nápojů Knjaz Miloš Karlovarskými minerálními vodami.

Zeman mluvil s českými krajany v Srbsku. Slíbil přímluvu za zkonfiskovaný dům v Bělehradu

Číst článek

Podle prezidenta české Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého má Česko v Srbsku stále dobré jméno.

„Celé to naše spojení, které trvá po staletí, je tady velmi pevně zakotveno. Češi a Česká republika jsou tady velmi populární,“ říká Dlouhý.

Jedním z konkrétních výsledků jednání by měla být obnova vozového parku městské hromadné dopravy v Bělehradu. O zakázku usiluje Škoda Transportation, potvrdil její viceprezident pro obchod Zdeněk Majer.

„Budeme pokračovat s primátorem na místě a budeme se snažit, aby se do konce roku budoucí spolupráce formalizovala,“ popsal Radiožurnálu. 

Do Bělehradu by mohla česká Škodovka dodávat trolejbusy a také tramvaje. Součástí nabídky je i modernizace vozového depa dopravního podniku srbské metropole.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme