Česko stále nemá peníze za prodaný kazašský dluh

Už dva týdny měl být splacen léta nedobytný kazašský dluh, který Česko v lednu s velkou slávou prodalo za 145 miliónů dolarů švýcarské společnosti. Ale není. Švýcarský fond New Investment Horizonts, s níž náměstek ministerstva financí Ladislav Zelinka smlouvu uzavřel, svým závazkům nedostál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Informaci, že konto, na které měla zmíněná suma přijít, je zatím prázné, potvrdil mluvčí ministerstva Marek Zeman. "Smlouva zatím naplněna nebyla, termín vypršel koncem května. Druhá strana ovšem požádala o prodloužení termínu do konce června," řekl mluvčí.

Šéf švýcarského fondu, lichtenštejnský právník slovenského původu Kamil Braksators se o tom, proč jeho společnost dohodu s českou stranou nedodržela, nechtěl bavit. Nemám co komentovat, vzkázal na dotaz Radiožurnálu.

Ministerstvo financí v těchto dnech rozhoduje o tom, zda smlouvu se švýcarským fondem prodlouží. Vše záleží na posledním slovu šéfa resortu Bohuslava Sobotky.

Jeho stínový protějšek z ODS Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že ministerstvo už nemá o prodloužení smlouvy znovu vyjednávat a vypsat nové výběrové řízení. "To je přímo typický postup, který používá sociální demokracie a pan náměstek Zelinka rovněž, to jest s velkou pompou něco oznámit a pak ve velké tichosti z toho vycouvat."

Náměstek Zelinka je podle mluvčího ministerstva Zemana zaneprázdněný, takže neměl čas na slova poslance ODS Tlustého reagovat.

Martin Hromádka, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme