Česko trápí nedostatek pekařů, přijímají se i nevyškolení pracovníci se zájmem o řemeslo

České pekaře trápí nedostatek pracovníků. Podle Svazu pekařů a cukrářů je v současnosti na trhu kolem 700 pekáren. Jenže pekařské řemeslo každoročně vystuduje jen kolem 150 lidí. A právě kvůli chybějícím zaměstnancům – a také kvůli horší sklizni obilí – teď hrozí zdražení pečiva.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pekárna (ilustrační foto)

Pekárna (ilustrační foto) | Foto: Plzeňský kraj

Tomáš Solák vytahuje z pece bochníky chleba. K pečení se dostal zhruba před pěti lety v zahraničí. Tehdy pracoval jako pomocník v kuchyni. „Pak jsem se dostal ke slovu ‚sourdough‘ – což znamená kvásek. A vůbec jsem nevěděl, jak to funguje,“ popisuje Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chybějících pekařích si poslechněte v následujícím příspěvku

Z dobrovolníka se po letech stal majitel pekárny Praktika v centru Prahy. Kvůli většímu zájmu lidí o pečivo potřebuje v pekárně posilu, jenže na trhu jí je nedostatek, jak sám přiznává: „Přísloví ‚zlaté české ručičky‘ už dávno neplatí. Tady ta šikovnost a zručnost je naprosto vytracená.“ 

Novou pracovní sílu ale neshání jen malé provozovny. Například Pavel Meduna šéfuje pekárnám v obchodním řetězci Globus, kde ročně vyrobí přes šest milionů bochníků. Zaměstnance už hledá i mezi nevyškolenými uchazeči. „U nás najde zaměstnání i ten, kdo v pekařině sice praxi nebo vzdělání nemá, ale o obor má zájem,“ popisuje.

Platy se zvyšují

Aby nalákal další zaměstnance a udržel si ty stávající, navýšil v letošním roce platy. Právě mzdy pekařů jsou dlouhodobě pod českým průměrem. Přesto se ale zvyšují. Zatímco ještě před pěti lety dosáhli pekaři v průměru na necelých 15 tisíc korun, letos je to více než 18 tisíc korun. Podle manažera pracovního portálu Profesia.cz Michala Nováka se kromě platů navyšuje také počet inzerátů.

„V posledních letech jsme na pracovním portálu zaznamenali téměř dvojnásobný nárůst poptávky na pozice pekař a cukrář. Může to souviset s tím, že za posledních deset let ubyla téměř polovina absolventů těchto oborů,“ vysvětluje.

Přitom právě pečivo se v nákupním košíku lidí objevuje častěji než dříve – zhruba jednou za dva dny. Jen během letošního prvního pololetí za něj české domácnosti utratily více než 14 miliard korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme