Česko už ví, jak hodně může znečistit ovzduší

Evropská komise ve Štrasburku schválila povolenky na emise skleníkových plynů. Pro léta 2005 - 2007 má Česko povolenu produkci 97,6 milionu tun skleníkových plynů, zvláště oxidu uhličitého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Univerzita Bratislava

Schválený kompromis mezi původním českým návrhem na 107 milionů tun a požadavkem Evropské komise na 90 milionů je podle českého vicepremiéra Martina Jahna kdesi na půli cesty. "Já myslím, že to je velmi solidní číslo, které umožní českým firmám růst a také umožní, abychom vyráběli elektrickou energii na export a nebudeme proto muset nakupovat povolenky v zahraničí," řekl Jahn.

Evropská unie zahájila obchod s čerstvým vzduchem na začátku roku. Chce tak splnit své závazky plynoucí z Kjótského protokolu a snížit množství vypouštěných skleníkových plynů, především pak oxidu uhličitého. Pokud podnik vypustí do ovzduší méně emisí, zbylé povolenky bude moci prodat.

Vicepremiér Jahn potvrdil, že objem povolených emisí umožní českému průmyslu růst. "Myslím, že jsme na tom velmi dobře v těch povolenkách. Je určitý objem pro nárůst naší produkce. Některé země jako například Německo nemají nárůst žádný a u některých jiných zemí to snížení jejich požadavků bylo výraznější než u nás. Například u Polska nebo u Slovenska," doplnil Jahn.

Česko patřilo spolu s Itálií a Řeckem mezi tři poslední země "pětadvacítky", které dosud neměly od komise schválený alokační plán, přidělující povolenky jednotlivým znečišťovatelům. Ty mají pomoci k tomu, aby se snížilo znečišťování ovzduší.

"Stát nebude přikazovat jednotlivým podnikům o kolik mají exhalace snížit, ale dovolí jim, aby mezi sebou s povolenkami obchodovaly a tím si vlastně vybraly, kde je to nejlevnější. Toto opatření motivuje podniky k tomu, aby investovaly do čistých technologií, tím snižovaly znečištění, zbývaly jim povolenky a ty potom mohly prodat, takže je to vlastně ekonomická motivace ke snižování exhalací," pochválil systém Vojtěch Kotecký z hnutí Duha.

Podle něho však české podniky paradoxně exhalace nebudou muset snižovat, ale naopak je budou moct zvýšit. "Na druhou stranu je to daleko lepší než ten původní vládní plán. Dokonce i ministr Ambrozek navrhoval ještě větší znečištění než komise nakonec schválila, takže ten výsledek je dost vážná lekce pro české ministry, že ten problém musí brát vážně," dodal Kotecký.

Pavla Kvapilová, Martin Drtina, David Vandrovec, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme