Česko uzavřelo další evropskou kapitolu - daně

Česká republika uzavřela další kapitolu vstupních rozhovorů s Evropskou unií. Hlavní vyjednavač Pavel Telička dnes v Bruselu ukončil jednání o kapitole s názvem Daně, a tím naskočilo skóre uzavřených oblastí na dvaadvacet ze třiceti. Pro budoucí aplikaci daňových předpisů EU si Česká republika vyjednala tři přechodná období a dvě stálé výjimky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Jan Rosenauer

Telička Českému rozhlasu řekl, že Evropská unie v kapitole daně přijala většinu žádostí o přechodné období. Česko tak dostalo možnost během tří let postupně zvyšovat spotřební daň na cigarety. Znamená to, že pokud vstoupí v roce 2004, měla by zvýšit tuto daň do konce roku 2006 na 57 procent ceny nejběžnějšího druhu cigaret. Další rok bude mít na to, aby v souladu s novou legislativou unie splnila dodatečný požadavek, že tato daň nesmí klesnout pod 64 eur (2300 Kč) za 1000 cigaret.

Patnáctka dále přiznala ČR přechodné období pro uplatnění předepsané daně z přidané hodnoty z ceny otopu pro domácnosti a ze stavebních prací za účelem bydlení. Do konce roku 2007 tak bude možné uplatňovat dosavadní pětiprocentní sazbu DPH, která se teprve poté zvedne na vyšší sazbu, jež bude v té době v platnosti. Podle předpisů EU musí převyšovat 15 procent.

Vyšší daně se nemusejí obávat domácí výrobci slivovice a dalších ovocných destilátů. Unie totiž souhlasila s trvalou vyjímkou na nižší zatížení - místo předepsaných 235 korun z litru budou nadále platit 90 korun.

Telička tvrdí, že do konce roku je možné uzavřít jednání o dlaších dvou kapitolách - justici a vnitru - a také o energetice. Jednání o energetice závisí na výsledku zítřejšího summitu premiéra Zemana a rakouského kancléře Schüssela v Bruselu, kde se má rozlousknkout spor o Temelín. Telička věří, že se to podaří. Vůle je podle něj na obou stranách.

Milan Fridrich, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme