Česko vyhrálo arbitráž o zhruba dvě miliardy korun s německým developerem

Česká republika zvítězila v další arbitráži. Tentokrát se ministerstvu financí podařilo vyřešit v Paříži spor s německým developerem ECE. Ten se domáhal náhrady škody zhruba 1,8 miliardy korun za údajně zmařenou investici do výstavby obchodního centra Galerie Liberec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, úspory. Ilustrační foto

Peníze, úspory. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mezinárodní rozhodčí tribunál konstatoval, že Česko dohodu na ochranu investic neporušilo. Proto nárok na náhradu škody zamítl.

Investor podle ministerstva financí, které o výsledku arbitráže informovalo, bude muset České republice uhradit většinu nákladů na právní zastoupení a vedení arbitráže.

ECE stavbu obchodního centra v Liberci údajně zastavila kvůli postupu stavebního úřadu, který prý protiprávně přerušoval stavební řízení. Ministerstvo pro místní rozvoj navíc podle německé firmy postupovalo nezákonně, když zvrátilo předchozí vyjádření libereckého magistrátu a krajského úřadu a uznalo konkurenční firmu Multi Development jako účastníka stavebního řízení.

Česku potenciálně hrozí ještě devět arbitráží s nároky do dvaceti miliard korun. Část z nich souvisí s vybavením IT techniky pro státní lesy nebo investicemi do fotovoltaických elektráren. U těchto sporů ale žaloby nebyly dosud podány.

Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme