Česko vyprodukuje méně masa, prasata se spíše vyvážejí. Mléko zdražilo o čtvrtinu, ukazuje statistika

Ve druhém čtvrtletí pokračoval pokles výroby masa, která se meziročně snížila o 3,4 procenta na 110 736 tun. Důvodem byla hlavně nižší produkce hovězího a vepřového. Nákup mléka se zvýšil o 7,7 procenta na 748 milionů litrů, jeho cena vzrostla o 26,1 procenta na průměrných 8,28 Kč/l. Informoval o tom v pondělí Český statistický úřad.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Produkce masa ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 3,4 procenta na 110 736 tun, hlavně kvůli nižší výrobě hovězího a vepřového. Nákup mléka rostl.

Produkce masa ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 3,4 procenta na 110 736 tun, hlavně kvůli nižší výrobě hovězího a vepřového. Nákup mléka rostl. | Foto: Kelly Sikkema | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Podle Agrární komory ČR se počet poražených prasat snížil i kvůli zavření některých jatek v ČR, do zahraničí se tak vyváží více živých zvířat.

Produkce hovězího ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 8,1 procenta. Poraženo bylo 55 200 kusů skotu, což je o 7,4 procenta méně než loni. Výroba hovězího se nejvíce snížila v kategorii krav. „Tato skutečnost však svědčí o menší míře jejich vyřazování z chovu s cílem zabezpečit dostatečný počet telat pro další chov,“ uvedli statistici.

Podle tajemníka Agrární komory Jana Doležala má snížení počtu porážek hovězího skotu několik důvodů. „Za prvé se jedná o stagnující poptávku po hovězím mase, která je společná celé Evropské unii, a kterou navíc umocnil navyšující se počet porážek dojných krav v souvislosti s mléčnou krizí v předchozím roce,“ řekl. Také se podle něj zvýšila výkupní cena mléka.

Více vyvážejí živá prasata

Počet poražených prasat klesá dlouhodobě, letos to ve druhém čtvrtletí bylo o pět procent na téměř 600 tisíc kusů. Zhruba o čtvrtinu klesly porážky prasnic. Celkově bylo vyrobeno 53 745 tun vepřového masa, což je pokles o 6,6 procenta. „Co se týče porážek prasnic, v minulém roce byl zaznamenán zvýšení zájem o selata, a proto se i prasnice porážely výrazně méně. Některé porážky v Česku navíc ukončily činnost a zvýšil se tak vývoz živých zvířat z republiky, kde jsou pak zvířata také poražena,“ dodal Doležal.

Výroba drůbežího masa naopak vzrostla o 3,2 procenta na 40 402 tun.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně mírně zvýšily u býků, krav, jalovic i telat. Jatečná prasata zdražila o 27,4 procenta. Jatečná kuřata byla cenově o 3,6 procenta pod loňskou úrovní.

Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu s živými zvířaty ve 2. čtvrtletí byla bilance kladná u všech tří sledovaných druhů. Naopak zahraniční obchod s masem vykázal zápornou bilanci, a to u hovězího, vepřového i drůbežího. Dovážené maso pochází nejčastěji z Polska a Německa, vyvážené maso míří většinou na Slovensko.

„Výrazný přebytek zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se meziročně dále navýšil, a to na 203.128 tun,“ uvedl ČSÚ. Dovoz klesl o 14,3 procenta, vývoz vzrostl o 2,4 procenta. Největší podíl na sníženém dovozu i zvýšeném vývozu měly mléko a smetana. Na obchodu s mlékem a mléčnými výrobky se nejvíce podílelo Německo a Slovensko v obou směrech, na dovozu také Polsko a vývozu Itálie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme