Česko zaostává v čerpání peněz z unijních fondů

Česká republika nečerpá peníze z fondů Evropské unie zdaleka tak, jak by mohla. Evropská komise nás za to teď dokonce kritizuje. Podle nejnovějších statistik získalo Česko z unijních fondů jen asi 18 procent možné sumy, a je tak momentálně na druhé nejhorší pozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Podle europoslance za KDU-ČSL Jana Březiny je na vině mimo jiné i malá aktivita Česka a také špatná komunikace s Bruselem. Březina už příliš nevěří, že bychom to mohli do nejzazšího možného termínu - tedy do roku 2008 - napravit.

"Já tomu podle toho čerpání moc nevěřím, ale věřím tomu, že se někdo chytne za nos a udělá nějaká praktická opatření, protože třeba to čerpání z evropského sociálního fondu je naprostá katastrofa, a tam se musí udělat i opatření personální. Já to jinak nevidím," řekl Radiožurnálu europoslanec Březina.

Místopředseda hospodářského výboru Sněmovny za ČSSD Miroslav Kapoun to ale tak dramaticky nevidí. Personální změny proto podle něj rozhodně nejsou nutné. Kapoun je přesvědčen, že maximum možného z evropských fondů nakonec dostaneme - i když určité varování je prý na místě.

"Myslím si, že situace není tak špatná. Je reálná možnost, že do roku 2008 to, co můžeme čerpat, vyčerpáme."

Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme