Česko zaplatí Eastern Sugar za prohranou arbitráž

Česko zaplatí bezodkladně společnosti Eastern Sugar za prohranou arbitráž. V přepočtu to bude téměř 800 milionů korun. Rozhodla o tom vláda. Mateřská firma druhého největšího tuzemského producenta cukru tak částečně uspěla se svými stížnostmi na diskriminační přidělování kvót regulujících výrobu cukru. Premiér Mirek Topolánek zároveň chce, aby orgány činné v trestním řízení označily konkrétní viníky z řad předchozích sociálně-demokratických kabinetů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cukr

cukr | Foto: Jan Rosenauer

Po jednání kabinetu to oznámil ministr zemědělství Petr Gandalovič s tím, že Česko se nebude snažit o odvolání. "V té části tři, které se týkalo třetího nařízení vlády a které fakticky snížilo cukernou kvótu společnosti Eastern Sugar, tak v této části Česká republika tu arbitráž prohrála. Takže bude nucena zaplatit 25,5 milionů eur," vyjádřil se Gandalovič.

Ministři zemědělství a financí dostali zároveň za úkol, aby připravili podklady pro orgány činné v trestním řízení. Podle premiéra Mirka Topolánka musí vyjít najevo, kdo může za to, že Česko spor prohrálo a bude muset platit stovky milionů korun. "Protože ta věc už tehdy byla známa, už tehdy byla interpelována, už tehdy bylo jasné, že nejde o zcela korektní postup. Ta arbitráž to jasně ukázala. Já si myslím, že je dobře vědět, kdo může za to, že Česká republika zaplatí 800 milionů korun za pochybení vlády, které bylo už tehdy zcela evidentní," řekl Topolánek.

Eastern Sugar předložila své nároky arbitrážnímu soudu v roce 2004. Firma žádala odškodnění za to, že český stát v roce 2003 snížil produkční kvótu její tuzemské pobočky zhruba o třetinu, zatímco kvóty některým jiným producentům se naopak zvýšily. Společnost vinila Česko z toho, že tímto neférovým přidělováním kvót porušilo dohodu o ochraně mezinárodních investic.

Původně žádala Eastern Sugar náhradu v přepočtu kolem tří miliard korun, s většinou svých požadavků ale neuspěla.

Pavel Otto, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme