Česko zaplatilo právníkům kvůli solárním arbitrážím už sto milionů. Zatím nic nevyhráli

Stát platí desítky miliónů za právníky kvůli solárním arbitrážím. Advokátům se ale zatím nepodařilo vyhrát žádný spor. Upozorňují na to páteční Hospodářské noviny. Výdaje se navíc každým rokem zvyšují. Proti státu se vede sedm mezinárodních arbitráží, ve kterých investoři chtějí odškodnění kvůli takzvané solární dani.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Zdroj: Reuters

Ministerstvo financí si najalo podle deníku americkou právnickou firmu Arnold&Porter, aby mělo větší šance před mezinárodním tribunálem uspět.

Jak zjistily Hospodářské noviny, za dva roky služeb jim zatím úřad zaplatil sto milionů korun. Podle smlouvy by v budoucnu mělo jít celkově o čtvrt miliardy.

Ministerstvo financí si ale myslí, že podobně vysoké platby nejsou nic mimořádného. Náklady státu se totiž můžou vrátit v případě, že Česko v arbitrážích uspěje.

Hospodářské noviny připomínají, že do sporů se solárníky se Česko dostalo kvůli speciální dani na sluneční elektrárny. Zavedla ji vláda Petra Nečase z ODS, která se tak snažila omezit solární boom z let 2009 a 2010.

Adéla Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme