Česko zavádí obdobu německého kurzarbeitu. Firmy musí splnit čtyři podmínky

Nezaměstnanost v České republice je 8,3 procenta. Najít práci je navíc čím dál obtížnější, protože volných míst ubývá. Udržet pracovní místa má firmám pomoci projekt, který odstartuje už příští měsíc. Společnost ale musí nejdříve doložit, že její tržby za poslední čtvrtletí klesly meziročně o více než pětinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Druhou podmínkou je, že minimálně měsíc před podáním žádosti o podporu jsou zaměstnanci ve stavu takzvané částečné nezaměstnanosti, kdy jim firma dočasně nedává práci a platí jim 60 procent mzdy.

Dále bude muset žadatel prokázat, že zaměstnancům není schopen zajistit práci minimálně v rozsahu 80 procent obvyklé pracovní doby. Existuje ale i spodní hranice 40 procent, která ukazuje, že firma má sílu dočasnou krizi do budoucna přestát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Jaroslav Skalický přiblížil, jak bude vypadat pomoc českým firmám

Poslední podmínka se týká výše podpory, kterou už firma vyčerpala z evropských fondů v minulých letech. Během tří let může tímto způsobem získat nanejvýš 200 tisíc eur.

V Německu kurzarbeit zaměstnancům zkracuje pracovní úvazek. V Česku ovšem vybraní zaměstnanci stráví část pracovního týdne v práci a část na školeních. Proto se také celý projekt jmenuje Vzdělávejte se pro stabilitu.

Zaměstnanci budou v měsících, které stráví částečně v práci a částečně vzděláváním, dostávat sto procent mzdy. Peníze na projekt přijdou z evropských fondů.

Pro první fázi si úřady práce připravily 400 milionů korun. Když budou mít firmy zájem, je prý ministerstvo práce a sociálních věcí připraveno získat další prostředky.

Podpora bude poskytována šest měsíců s možností prodloužení na 12 měsíců. Jedna společnost může během půl roku získat maximálně půl milionu korun. Projekt má trvat do poloviny roku 2015.

Jaroslav Skalický, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme