Česko zažalovalo rozhodnutí o pokutě za nadměrné zásoby potravin

Česká vláda zažalovala Evropskou komisi. U Soudu prvního stupně v Lucemburku se chce ohradit proti pokutě za nadbytečné zásoby zemědělských a potravinářských produktů před vstupem do EU. Stejnou žalobu podalo minulý týden také Slovensko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Evropská komise vyměřila Česku celkovou sankci 12,3 milionu eur (350 milionů korun) za příliš velké zásoby drůbežího masa, konzervovaného ovoce a rýže.

Brusel se tímto způsobem snažil předejít situaci, kdy se obchodníci těsně před vstupem do unie mohli předzásobit, aby potom zaplavili unijní trh levnějšími potravinami a zemědělskými produkty.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče ale není prokázané, že by Česko unijní trh jakkoli narušilo. "Údajné nadměrné zásoby některých komodit nevyvolaly výkyvy na jednotném trhu a unijnímu rozpočtu v této souvislosti nevznikly žádné mimořádné náklady, byť jediné euro," řekl již dříve Gandalovič.

Bez ohledu na žalobu musí náš stát první část postihu ve výši 86 milionů korun zaplatit do konce července. Peníze má podle rozhodnutí vlády ze svých zdrojů uhradit ministerstvo zemědělství. Celou pokutu má zaplatit do roku 2010.

Z deseti nových členských zemí svému závazku dostálo jen Maďarsko. Česká republika má po Polsku druhé největší zásoby, proto také dostala druhou nejvyšší pokutu. Asi 4,6 milionu eur (téměř 130 milionů korun) musí zaplatit Slovensko, pokuty dostaly také Estonsko, Lotyšsko, Kypr, Litva, Malta, Polsko a Slovinsko.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme