Česko zažívá rekordní rok ve stavbě dálnic

Letošní rok je ve stavbě dálnic rekordní - přibude jich dvaasedmdesát kilometrů. Stavba dálnic stojí kolem padesáti miliard korun ročně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálnice D 11

dálnice D 11 | Foto: www.rsd.cz

Dvacet miliard korun by měl příští rok uvolnit Fond dopravní infrastruktury, stejnou sumu by měly pokrýt úvěry a peníze z evropských fondů. Do tří let by tak mohlo v Česku přibýt dalších 256 kilometrů dálnic a rychlostních silnic.

Šéf Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman si myslí, že by stavbu nemělo nic zdržet. "Stavby buď začnou v nejbližší době, nebo už jsou rozestavěny. Čili v tomto rozsahu je těch 256 kilometrů rozhodně reálných," doplnil.

Termíny dokončení ale mohou zbrzdit připomínky obyvatel obcí nebo ekologických aktivistů. Vedoucí dopravní sekce Strany zelených Petr Šlegr vidí sporný bod ve stavbě dálnice D3.

"Úseky, které byly představeny do roku 2009, jsou nesporné s tím, že máme výhradu k tomu, že probíhá výstavba dálnice D3 v Jihočeském kraji bez toho, aniž by bylo známo její vedení v kraji Středočeském, kde se teprve dává do územního plánu," vysvětlil Šlegr.

Jeden kilometr dálnic stojí tři sta padesát miliónů korun.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme