Česko získalo v Německu spojence proti zvýšení daně z piva

Česká republika získala podporu Německa v boji proti zvýšení spotřební daně z piva. To je hlavní zpráva z dnešního berlínského jednání ministrů financí obou zemí. Proti záměru Evropské komise se tak postavily už tři země "pětadvacítky". Kromě Česka a Německa je to ještě Litva. Návrh na zvýšení minimální spotřební daně na alkohol musí schválit všechny členské státy Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo

pivo | Foto: Jan Rosenauer

Přistoupení k takzvané Pivní alianci nabídl německým partnerům už v září šéf naší diplomacie Alexandr Vondra. Postoj Berlína přitom nebyl dopředu stoprocentně jasný. Ač je země oprávněně spojována hlavně se "zlatavým mokem", nezanedbatelnou roli v ní hraje taky vinařská lobby.

"Návrh směrnice Evropské unie nepodpoříme, protože si prostě zvýšení pivní daně nepřejeme; to je postoj spolkové vlády. V tom jsme celkem striktní. Jsme proti zvýšení ceny piva a k mé radosti sdílí tento názor taky Česká republika. Proto vyzýváme Evropskou komisi, aby připustila výjimku ze zvýšení minimálních spotřebních daní na alkohol. Jenom tehdy bychom návrh byli ochotní podpořit," uvedl německý ministr financí Peer Steinbrück.

Čeští a němečtí pivovarníci si tedy nejspíš mohou oddechnout. Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý v rozhovoru pro Radiožurnál připomněl, že zvýšení spotřební daně by u půllitru lahvového piva znamenalo cenový skok až o korunu.

"Průměrná cena je sedm korun, ale je tady spousta velmi levných piv za tři, za dvě koruny, za čtyři. Tam ta koruna je podstatná. Ale jde především o to, nenechat unii diktovat, protože není proč mít jednotnou daňovou politiku," řekl Veselý.

Český ministr financí Vlastimil Tlustý odmítá taky další unijní argument, podle kterého by nové daňové zatížení přispělo k boji proti alkoholismu na starém kontinentě. Tlustý upozorňuje na to, že návrh nepředpokládá zvýšení spotřební daně na všechny alkoholické nápoje.

"Protože ten návrh tak, jak je předkládán, nenavrhuje změnit sazbu spotřební daně u vína, tak je evidentní, že tato argumentace nevystihuje podstatu toho návrhu. Odvážil bych se říci, že podstatou toho návrhu je zvýhodnit víno na úkor piva na trhu. To je přesně to, co my nepodporujeme," doplnil Tlustý.

Peer Steinbrück přidává v tomto směru ještě jeden originální důvod: "Podle názoru mnoha Němců není pivo alkohol, ale potravina."

Díky podpoře Německa získala dosud křehká česká pozice úplně jinou sílu. Podle Jana Veselého by ale neuškodilo získat spojenectví i dalších států.

"Země, které by byly zasaženy tímto opatřením, jsou Německo, Španělsko, Česko, Litva, Lotyšsko, Malta a Lucembursko. Z hlediska formálního právního stáčí nesouhlas jedné jediné z pětadvaceti zemí. Ovšem z hlediska všeobecného vnímání tohoto odmítnutí politiky je čím více zemí, tím lépe. Pokud vím, tak ve hře je ještě Lucembursko, které slíbilo připojit se k politice Německa," dodal Veselý.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme