Česko zřejmě čeká arbitráž kvůli kvótám na cukr

České republice hrozí další arbitráž. Náhradu ve výši 100 milionů eur - tedy asi 3 miliardy korun - požaduje po státu britsko-francouzská cukrovarnická společnost Eastern Sugar, která u nás provozuje tři cukrovary. Informuje o tom nejnovější vydání týdeníku Euro a Radiožurnálu to potvrdil generální ředitel Eastern Sugar Česká republika Štěpán Hodač. Podle společnosti stát nespravedlivě rozděluje limity pro výrobu cukru a neochránil také trh před nelegálními dovozy.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cukr | Foto: Jan Rosenauer

Šéf resortu zemědělství Jaroslav Palas obvinění důrazně odmítá. Připomněl, že stát snížil kvóty potom, co je snížila také Evropská unie. Na základě toho přidělil osmi curkovarnickým firmám na našem trhu výrobní limity. Palas je přesvědčený, že to stát udělal tak, jak měl, a nikoho nediskriminoval.

"Ministerstvo zemědělství, respektive Česká republika rozdělila kvóty v rámci cukerního pořádku na základě řádného nařízení vlády." Palas přitom nevyloučil, že k dalšímu snížení kvót může dojít ještě na konci roku. "A myslím si, že tady vzniká určitá nervozita u některých zpracovatelů, protože to bude velmi citelný zásah do jejich podnikání na území České republiky."

Ostatní cukrovarníci se ke sporu mezi Eastern Sugar a státem vyjadřovat nechtějí. Ti, se kterými se Radiožurnál spojil, ale považují přidělování kvót za relativně spravedlivé. Myslí si to i předseda představenstva podniku Litovelská cukrovarna Miloslav Kolomazník. "Rozdělení vycházelo z toho, že vlastně vzalo v úvahu jednotlivé možnosti jednotlivých cukrovarů, které můžou zpracovávat cukrovou řepu."

Šance České republiky v arbitrážním sporu zatím těžko odhadneme. Podle analytika Petra Havla by se měl stát na soud hlavně důkladně připravit. "Kolikrát prohráváme jenom proto, že ty nuance, na kterých potom je ten výsledek postaven, jsou lépe zargumentovány druhou stranou."

Společnost Eastern Sugar dostala pro rok 2003 až 2004 nižší limity pro výrobu cukru, než měla předtím. Stejně jsou na tom Moravskoslezské cukrovary a ještě další dvě firmy. Zbylé čtyři si naopak polepšily.

Viktorie Hošková, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme