Česko zůstane domovem Škody Auto, napsal zaměstnancům předseda představenstva

Česká republika je a nadále zůstane domovem společnosti Škoda Auto, české výrobní závody zásadně jsou a budou na prvním místě, píše předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier v dopise zaměstnancům, který má ČTK k dispozici.

Mladá Boleslav (Aktualizováno: 21:44 5. 10. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda, Volkswagen

Škoda, Volkswagen | Zdroj: Reuters

Maier tak nepotvrdil, ale ani nevyvrátil spekulace, že se má část výroby Škody přesunout do Německa.

Reuters: Úspěch škodovek děsí odbory VW. Vedení chce přestěhovat část české automobilky do Německa

Číst článek

„Poptávka je však tak vysoká, že musíme prověřovat i možnosti dalšího rozšíření našich kapacit. V tomto ohledu je nám ku prospěchu výrobní svazek koncernu Volkswagen, který je v rámci celosvětového automobilového průmyslu jedinečný. V této záležitosti se však jedná výlučně o pokrytí špiček ve výrobě,“ stojí v dopisu.

Vedení a odbory německé automobilky Volkswagen prý chtějí, aby se část produkce koncernové divize Škoda Auto přesunula do Německa a aby česká divize platila více peněz za sdílené technologie.

Snaží se tak omezit konkurenci, kterou Škoda představuje pro klíčovou koncernovou značku Volkswagen, řekly agentuře Reuters zdroje z podniku.

2000 pracovních míst

Předseda podnikové rady Škody Auto Jaroslav Povšík upozornil, že v případě přesunu části výroby z Česka do Německa by mohlo zaniknout až 2000 pracovních míst.

Podle ekonomů by ale přesun neměl mít vliv na snižování počtu zaměstnanců automobilky v Česku, protože její produkce neklesne.

Povšík již minulý měsíc upozornil na možnost přesunu výroby následníka modelu Superb do Německa.

„Zvažuje se přesun následníka modelu Superb do daleko dražší lokality v Německu, čemuž hodláme zabránit,“ řekl Povšík v rozhovoru pro týdeník Škodovácký odborář. Nástupce Superbu se ale neobjeví před rokem 2020.

Odboráři dnes pohrozili omezením přesčasů, bude-li vedení mateřského koncernu Volkswagen trvat na přesunu produkce.

Provozní zisk divize Škoda Auto se v minulých třech letech více než zdvojnásobil na loňských 1,2 miliardy eur (31 miliard Kč). Zisková marže v divizi tak dosáhla 8,7 procenta, což je v rámci koncernu Volkswagen druhá nejvyšší úroveň po luxusní značce Porsche. Marže u značky VW se naopak v důsledku poklesu provozního zisku snížila na 1,8 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme