Česko zůstává v recesi, statistici potvrdili pokračující pokles HDP

Česká ekonomika brzdí. O 0,2 procenta se ve druhém čtvrtletí snížil ve srovnání s prvními třemi měsíci roku hrubý domácí produkt země, který je jedním z hlavních ukazatelů prosperity. Ve zpřesněném odhadu to oznámil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Česká ekonomika tak zůstává v recesi. Ta nastává, pokud se ekonomika propadne dvě čtvrtletí po sobě, v tomto případě je to už třetí pokles.

Meziročně se HDP snížil o procento. Hlavním důvodem, proč výkonnost ekonomiky ochabuje, je pokračující snížení domácí poptávky, které nestačí nahradit ani nárůst přebytku zahraničního obchodu. České hospodářství se s tímto problémem potýká už víc než rok.

Statistici zároveň upřesnili pokles hrubého domácího produktu za letošní první čtvrtletí. V meziročním srovnání z 0,7 procenta na 0,5 procenta a mezičtvrtletně z 0,8 procenta na 0,6 procenta. V úhrnu za první pololetí HDP meziročně klesl o 0,8 procenta.

Vývoj HDP Česka (čtvrtletně od roku 2007) | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme