Českou drůbež ve světě nechtějí. Bojí se ptačí chřipky

Kvůli ptačí chřipce zakázalo několik států mimo Evropskou unii dovoz drůbežího masa nebo živé drůbeže z České republiky. Jde o Rusko, Ukrajinu, Srbsko, Mexiko, Izrael a Hongkong. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Zákaz většinou platí pro zboží z krajů, kde se chřipka v chovech vyskytla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drůbež (ilustrační foto)

Drůbež (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Vzhledem k těmto restrikcím bohužel nelze vyloučit určitý pokles vývozu do zmíněných teritorií,“ dodala Ježková.

Rusko zakázalo dovoz živé drůbeže, násadových vajec, drůbežího masa i krmiv a přísad do krmiv ze Středočeského, Jihočeského a Jihomoravského kraje. Například vajec se za 12 měsíců do konce loňského listopadu vyvezlo do Ruska z ČR za půl miliardy korun.

Ukrajina zakázala dovoz drůbeže, drůbežích produktů a surovin z Jihomoravského a Středočeského kraje. Výjimku má produkce, která byla zpracována tak, aby chřipkové viry byly zničeny. Srbsko omezilo dovoz z 50 kilometrů od ohnisek nemoci, Mexiko dovoz mladých kuřat do tří dnů od narození z Jihomoravského kraje a z Vysočiny.

Ptačí chřipka na Chomutovsku: obce kolem Bílenců plní úkoly zadané Státní veterinární správou

Číst článek

Zákazy vývozu drůbeže a masa z ní do Hongkongu a Izraele platí celorepublikově. „Určité problémy při exportu pro chovatele drůbeže výskyt ptačí chřipky přináší, hlavně z okolí ohnisek,“ upozornila předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Problémy jsou spíše regionálního charakteru. „Situaci sledujeme a přejeme si zastavení šíření nákazy, ať jsou ekonomické dopady minimální,“ dodala.

Například na Ukrajinu se za 12 měsíců končících loňským listopadem vyvezla podle Českého statistického úřadu drůbež za 41 milionů korun. Do Ruska za zhruba sedm milionů. Loni se za tři čtvrtletí do Ruska vyvezlo agrární zboží za 1,9 miliardy korun, na Ukrajinu za 450 milionů.

V Česku je 15 ohnisek ptačí chřipky, zatím bylo v republice bohužel utraceno zhruba 40 000 ptáků. Nemoc se v ČR objevila začátkem roku po deseti letech. Nejprve byla potvrzena ohniska na jižní Moravě, následně se rozšířila do velké části státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme