Českou republikou by do roku 2017 mohl vést nový plynovod

Společnost Net4Gas, provozovatel přepravní plynárenské soustavy v ČR, chce postavit plynovod, který by měl vést skrz celou Moravu. Začínat by měl u Břeclavi a končit na polských hranicích. Dohromady má být 260 kilometrů dlouhý. I přes ambiciózní plány Net4Gas na Moravě ale stále není jisté, kdo se stane novým majitelem společnosti. Skupina RWE, která ji vlastní, totiž potvrdila, že hledá kupce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Nový plynovod má posílit kapacitu současného potrubí a má se stavět v souběhu s ním. „Tato stavba je velice potřeba. Je to součást něčeho, co mělo být v Evropě vytvořeno už dávno, tedy severojižní propojení v oblasti střední Evropy,“ řekl na Rádiu Česko energetický konzultant ve společnosti Onyx convergency Vratislav Ludvík.

Dodal, že jednoznačně souhlasí s tvrzením společnosti Net4Gas, že bude díky tomu posílena energetická bezpečnost České republiky. „Je tady určitá možnost do budoucna pomocí tohoto plynovodu propojit stanice pro zkapalnění zemního plynu, které mají být v Polsku a také na jihu v Chorvatsku. To by pro nás znamenalo velmi významné posílení nezávislosti,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém plynovodu na Moravě jsme na Rádiu Česko mluvili s energetickým konzultantem ve společnosti Onyx convergency Vratislavem Ludvíkem.

Společnost Net4Gas je dceřinou firmou RWE Transgas. Ta se ale rozhodla ji kvůli úsporným opatřením prodat. Zatím je známo, že zájem neprojevila společnost ČEZ. „Výhled na využitelnost těchto aktiv není optimistický,“ uvedl obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda, jehož slova citoval server E15.cz.

Energetický konzultant v této souvislosti upozornil, že zde hrají roli dva různé aspekty, které je třeba zvážit.

„Proč by měl ČEZ kupovat plynové potrubí na území ČR? Důvod je jednoduchý, ČEZ je pod státní kontrolou a předpokládalo se, že by se tím napravila obrovská bota za vlády Miloše Zemana, kdy se plynárenství prodalo takzvaně nastojato a stát ztratil kontrolu nad plynárenským podnikáním. Takže to měla být cesta, jak vrátit aspoň trochu zpět kontrolu nad tímto systémem, který je velice strategický,“ přiblížil.

Zatím podle Ludvíka ale není známý žádný významnější subjekt, který by chtěl tranzitní síť, kterou reprezentuje společnost Net4Gas, koupit.

Chystá se stavba plynovodu, který povede přes celou Moravu

bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme