Českou republiku může čekat další arbitráž

Česká republika může přijít o další dvě miliardy korun. Takovou částku totiž požaduje od státu ostravská společnost Petrcíle, která se cítí poškozená postupem Fondu národního majetku při privatizaci Nové huti. Kauza se táhne od konce devadesátých let, kdy stát chtěl za každou cenu zachránit Novou huť a najít pro ni investora. Proto zrušil smlouvu, podle které měli podnik privatizovat jeho manažeři. Společnost Petrcíle dnes tvrdí, že stát zrušil smlouvu neoprávněně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Rozhodčí řízení, které právě probíhá, má rozhodnout o platnosti předchozích právních kroků. Výsledek ale nechce mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová předjímat. "Probíhají jednání rozhodčího orgánu, který provádí výslechy znalců a svědků. Já bych nerada dávala prostor pro nějaké spekulace předjímáním toho výsledky. Pozici jednotlivých účastníků řízení posuzuje výhradně rozhodčí senát."

Velké šance dávají žalující straně odboráři ostravské Nové huti, kteří celou kauzu sledují od jejího začátku. Ekonom podnikové odborové rady František Seidl si myslí, že tehdejší manažeři smlouvu dohodnutou se státem plnili a důvod výpovědi tedy neexistoval. "Může se stát, že ten Fond národního majetku ten spor prohraje, protože ta smlouva byla zkonstruována tak, že úkoly, který tehdejší management společnosti Petrcíle dostal, byly splněny."

Státu teď nejde jen o to, jestli firmě Petrcíle bude nucen vyplatit miliardové odškodné. Není totiž možné vyloučit, že by případná prohra fondu zpochybnila i prodej Nové huti společnosti LNM Holdings.

Markéta Kaclová, Ivana Šuláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme