Česku bude chybět černé uhlí. Odběratelé se poohlížejí v Rusku nebo zámoří

V Česku bude chybět černé uhlí, informuje deník E15. Důvodem je útlum těžby společnosti OKD a polských dolů. Odběratelé tak před zimou musí hledat nové dodavatele v Rusku nebo zámoří. Těžební společnost OKD se ale brání, že svoje zakázky vůči zákazníkům plní.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černé uhlí (ilustrační foto)

Černé uhlí (ilustrační foto) | Foto: benscherjon/CC0 Creative Commons | Zdroj: Pixabay

Černého uhlí je v Česku málo už od konce loňského roku. Těžební firma OKD letos v prvním pololetí vytěžily o téměř dvacet procent méně než za stejné období v loňském roce, uvádí deník E15.

V březnu se navíc zavřel důl Paskov. V létě pak byla těžba nižší už o třicet procent. A situace se ještě bude podle deníku E15 v dalších letech zhoršovat. OKD totiž plánuje uzavření dalších dvou dolů.

Zdař Bůh, loučí se OKD s horníky. V Dole Paskov skončila těžba

Číst článek

Podobný problém mají i v sousedním Polsku, které Česku slouží jako druhý hlavní dodavatel paliva. Za první tři čtvrtletí se v Polsku těžba snížila meziročně o šest procent. I tam budou příští rok kvůli pravidlům Evropské unie ztrátové doly zavírat.

Problémy s dodávkami hlásí jeden z velkých spotřebitelů energetického černého uhlí, firma Veolia.

„Stále dáváme přednost regionálnímu dodavateli, tedy společnosti OKD, která byla vždy hlavním dodavatelem, ale jednáme i s dalšími dodavateli. Bohužel nižší produkce uhlí zasahuje do topné sezony, kdy je poptávka po uhlí nejvyšší,“ uvádí technický ředitel Veolie Marcel Vrátný s tím, že výpadky tepla ze severomoravských tepláren nehrozí.

Už teď se na Ostravsko vozí uhlí z Ruska. A velké ocelárny jako ArcelorMittal a Třinecké železárny dovážejí uhlí také ze zámoří. Kvůli možným výpadkům v dodávkách navíc plánuje společnost ArcelorMittal vybudovat polní skládku na 200 tisíc tun uhlí, aby zachovala plynulou výrobu.

Při stabilních dodávkách z OKD stačilo mít zásoby zhruba na deset dnů, v případě zásobování ze zámoří je ale potřeba mít rezervy alespoň na měsíc.

Adéla Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme