Česku hrozí pozastavení peněz z fondů EU

Česko nemůže čerpat peníze z fondu Phare. Evropská komise zastavila přísun peněz, protože systém, jakým se u nás schvalují projekty neodpovídá jejím požadavkům. Bez jeho změny dotace k nám neobnoví. Ministerstvo financí, které je za celý proces zodpovědné, teď pracuje na tom, aby systém schvalování projektů co nejdříve vyhověl požadavkům komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Podle odhadu je pozastaveno čerpání peněz v objemu 60 miliónů euro, tedy zhruba dvou miliard korun. Náměstek ostravského primátora Vít Ruprich Radiožurnálu řekl, že delší průtahy mohou pro město znamenat vážné problémy.

"Může to znamenat ohrožení nejen města, ale i městských obvodů, poněvadž se podávaly a schvalovaly ještě tři projekty, například rekonstrukce Stodolní a cyklostezky. Zpoždění by se města a městských obvodů samozřejmě dotklo," obává se Ruprich.

Výplaty dotací by se údajně mohly zpozdit maximálně o čtyři měsíce. Jan Gregor z ministerstva financí ale tvrdí, že peníze dostanou včas ti, kteří o dotace požádali do 4. srpna.

"V těchto případech se konečných příjemců programu Phare nic nedotkne, programy doběhnou standardně podle procedur, které platily do vstupu České republiky a které jsme mohly výjimečně používat i po našem vstupu do EU," uvedl Gregor.

V rámci programu Phare bylo od roku 1990 České republice poskytnuto přes 35 miliard korun. Nejvíc peněz šlo na životní prostředí, dopravu a podnikání. Poslední projekty mohli zájemci předkládat na jaře letošního roku.

Ministerstvo financí už před časem Evropskou komisi žádalo o výjimku, aby mohl dosavadní systém schvalování projektů Phare fungovat i nadále. Evropská komise ale žádosti nevyhověla

Česku navíc hrozí, že Evropská unie pozastaví přísun peněz i z dalších fondů. Rozhodnou o tom výsledky auditu, který si objednalo ministerstvo financí. Zveřejněny mají být v září. Pokud by audit dopadl špatně, Brusel by do České republiky údajně nemohl poslat žádné peníze.

Martin Hromádka, Alžběta Bajgartová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme