Česku hrozí razantní nárůst nezaměstnanosti, tvrdí personální agentury

Česku hrozí podle personálních agentur razantní nárůst nezaměstnanosti. Důvodem je podle nich postoj ministerstva práce a sociálních věcí, které trvá na pojištění agentur proti úpadku svému a svých klientů, přestože žádná z pojišťoven produkt nenabízí. Pokud bude agenturám pojištění chybět, může jim stát odebrat licenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Viceprezident Asociace poskytovatelů personálních služeb Luboš Rejchrt Radiožurnálu řekl, že zemi hrozí zvýšení nezaměstnanosti o dva procentní body.

„Dneska máme přibližně 100 tisíc lidí, kteří jsou zaměstnáni prostřednictvím agentur, takže hrozí, že v průběhu dubnových týdnů tito lidé přijdou o práci. Druhá věc je, že hrozí firmám, kde tito lidé pracují, zastavení výroby a velké škody,“ uvedl Rejchrt.

Stát bude moci začít odebírat agenturám licence už příští pátek, tedy prvního dubna. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek přitom už před několika týdny Radiožurnálu tvrdil, že pojištění proti úpadku personálním agenturám nabízí několik pojišťoven.

„Již několik komerčních pojišťoven nabízí pojištění agentur práce, to znamená, že já nevidím žádný problém, který by měl mít vliv na splnění podmínky, kterou ukládá zákon,“ řekl Drábek.

Pojištění, které agenturám nabízí pojišťovna Slavia, ale není podle Asociace poskytovatelů personálních služeb právně dostačující, protože proti úpadku pojišťuje pouze agentury, nikoli jejich obchodní partnery.

Podle Martiny Traganové z pojišťovny Slavia státu takový produkt stačí. „Toto pojištění, které kryje úpadek agentury samotné, je pro ministerstvo práce a sociálních věcí dostatečnou zárukou a uznává toto pojištění jako naplnění jejich povinnosti, která jim vznikla od 1. ledna letošního roku,“ podotkl Tragantová.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme