Česku hrozí ztráta soběstačnosti ve výrobě cukru

Česká republika by mohla ztratit soběstačnost ve výrobě cukru. Evropská komise totiž navrhla snížit kvóty na výrobu cukru až o 16 procent. Pokud bude návrh schválen, budeme muset cukr začít dovážet. Osud reformy cukerného režimu je ale zatím nejistý, protože se na ní musí dohodnout celá evropská pětadvacítka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cukr

cukr

Celých 170 let si naše země vystačila s výrobou cukru sama. Pokud v Bruselu projde reforma cukerného pořádku, už to nebude pravda. Proti reformě nejsou jen cukrovarníci, ale také české ministerstvo zemědělství. Jeho mluvčí Martin Severa Radiožurnálu řekl, že se teď budou hledat spojenci, kteří by reformě zabránili.

"My si myslíme, že tato opatření jsou diskriminační, a snažíme se nějakým způsobem zvrátit tady tu nepříznivou situaci pro Českou republiku."

Nejvíce by na reformu doplatily české cukrovary. Těch je v současné době jedenáct. Podle Oldřicha Reinbergera, generálního ředitele jednoho z nich, by to znamenalo 4 až 5 cukrovarů zavřít.

"Co nemůžeme akceptovat, je direktivní snížení výroby cukru a pěstování řepy v České republice. My jsme za liberálního vývoje v uplynulých 13 letech velice investovali, máme dneska velice moderní cukrovary a myslím si, že i výsledky pěstitelů jsou vynikající, a nyní odměnou by nám mělo být direktivní zkrácení naší produkce."

Snížení kvót by se ale nemělo dotknout konečného spotřebitele. Reforma totiž počítá s tím, že s kvótami se zároveň sníží zaručené výkupní ceny až o 40 procent.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme