Česku zatím sankce kvůli vysokému deficitu nehrozí

Světové, a to nejen finanční, spolky jako by chtěly v poslední době národní vlády zhypnotizovat protichůdnými příkazy. Pumpujte dál peníze do ekonomiky, jinak znova nenabere na obrátkách, radí na jedné straně. Utáhněte opasky, jinak rozvrátíte veřejné finance, dodávají jedním dechem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Evropská komise teď zahrála na druhou notu a zahájila s dvaceti státy Unie včetně České republiky řízení kvůli nadměrnému rozpočtovému deficitu. A vzkřísila tak znova otázku, zda mají takzvaná maastrichtská kritéria v době krize smysl.

Pokud komise zahájí s členským státem takovéto řízení, bývá ve hře velká pokuta nebo komplikace při žádostech o evropské finance. Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls ale upozorňuje, že Česká republika je teprve na začátku celého procesu.

"Ten v proces v první fázi říká, že je to určitá výstraha, že se bude s námi jednat, že bychom mohli dojít k pokutě, případně mít zhoršený přístup k čerpání evropských prostředků," řekl rektor ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Richardem Hindlsem na Rádiu Česko

Podle něj bude následovat určité mezidobí, ve kterém bude Evropská komise vyčkávat a všechny státy, s nimiž řízení kvůli velkému deficitu zahájila, podrobí podrobnému zkoumaní, jak se tam veřejné finance i celkový stav ekonomiky vyvíjí.

"Pokud bychom v těchto dvou krocích neuspěli, tak teprve v té třetí fázi by mohli přijít nějaké sankce. Ale určitě tam bude dán prostor pro to, abychom se s tou situací mohli nějakým způsobem srovnat," vysvětlil rektor VŠE.

Plnění stanovených kritérií má smysl

Evropská komise sice vztyčila prst, ale termín nápravy určila jen u sedmi z dvaceti zemí, a i tam dala najevo, že je ochotná případně ho prodloužit. Podle Richarda Hindlse to ale neznamená, že komise formálně sice ještě trvá na dodržování stanovených pravidel, ale v reálu nad nimi zavírá oči.

"Evropská unie chápe kritéria Paktu stability jako dlouhodobou věc. Samozřejmě, teď jsme v nějakých obtížích všichni, ale já si nemyslím, že ta kritéria tím ztratila na ceně."

"Naopak si myslím, že ten akt, o kterém jsme teď mluvili, je výrazem toho, že Evropská komise trvá na těch kritériích a že od členských zemí bude nějakým způsobem požadovat jejich naplňování," myslí si rektor Vysoké školy ekonomické v Praze.

Marika Táborská, Martin Křížek, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme