Český alkohol se na Slovensko kvůli přísným podmínkám vrací velmi pomalu

Český tvrdý alkohol se zatím do slovenských obchodů vrací jen pomalu a navíc chaoticky. Úřady v úterý sice zrušily zákaz dovozu a prodeje českých lihovin, přísné kontrolní podmínky si ale každý vykládá tak trochu po svém. A české značky se budou vracet na pulty jenom pomalu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahve alkoholu s novými kolky

Lahve alkoholu s novými kolky | Zdroj: ČTK

Ve velkém supermarketu na okraji Bratislavy už opět míří do regálů becherovka, fernet a další české destiláty. Tři týdny tu chyběly.

„Momentálně vykládáme alkohol, který má datum výroby před 31. prosincem 2011. Celkově jsme měli v zázemí 147 tisíc lahví staženého českého alkoholu,“ říká mluvčí jednoho z největších obchodních řetězců na Slovensku a spokojeně sleduje, jak se regály znovu plní českým alkoholem. Návrat českých lahví neunikl ani zákazníkům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O proces navracení českého alkoholu na slovenský trh se zajímal zahraniční zpravodaj Vojtěch Berger

„Zachytil jsem to v novinách, ale že bych pozoroval regály, co tam přesně chybí, na to jsem se nezaměřoval. Věřím, že když ho sem dali, tak už bude dobrý,“ říká jeden z nakupujících.

Největší problém způsobuje obchodníkům i majitelům restaurací ten český alkohol, který má datum výroby mezi 1. lednem a 27. zářím letošního roku. Takových lahví je momentálně ve slovenských skladech suverénně nejvíc.

„Je to obrovská většina. Je to více než 90 procent, možná až 95 procent produktů, které sem byly z České republiky dovezeny. Jsou to většinou produkty, které mají rychlý obrat, a proto se většinou na pultech dlouho nezdrží,“ říká Roman Pócs ze Svazu obchodu a turismu na Slovensku.

Každá láhev musí mít zelenou nálepku

Každá taková láhev musí dostat v příštích týdnech jasně zelenou nálepku. Na ní si zákazník přečte datum výroby, číslo šarže a další údaje. Dovozci lihovin ale tohle opatření považují za nesmysl.

„Je to zbytečné, protože na láhvi je šarže, která je nositelem unikátního kódu. Ten kód je uveden v každém rodném listě. Rodný list je dokladem o původu s garancí bezpečnosti,“ vysvětluje Pócs.

Zelené nálepky na lahve si můžou tisknout a nalepovat dokonce sami majitelé restaurací, pokud mají k alkoholu všechny potřebné doklady. V některých barech ale ještě vůbec netuší, jak mají postupovat.

Čeká se, že kompletní sortiment českého alkoholu bude na Slovensku k mání až za několik týdnů.

Vojtěch Berger, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme