Český export, maloobchod i průmysl pokračují v růstu

Česká ekonomika pokračuje na své cestě ode dna, na něž dosedla kvůli globální hospodářské krizi. Potvrzují to dnes zveřejněné statistiky o vývoji zahraničního obchodu, maloobchodních tržeb i průmyslové výroby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Podle Českého statistického úřadu zahraniční obchod skončil v březnu s přebytkem na úrovni 18,3 miliardy korun.

Maloobchod si pak ve stejném měsíci připsal meziměsíční růst o dvě procenta a meziroční růst o 0,5 procenta, což znamená první posílení po 17 měsících propadů. I díky tomu průmysl meziročně posílil o 10,2 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější ekonomické údaje zhodnotil ve Světě o deváté Pavel Mertlík z Raiffeisenbank

Podle ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka česká ekonomika pozitivně reaguje na vývoj v zahraničí, zejména na rychle rostoucí poptávku v Německu, která je znát na exportním výkonu českého průmyslu.

“Takže dnešní čísla o průmyslové výrobě o zahraničním obchodu nejsou první v pořadí, podobné to bylo i v předchozích měsících, ale jsou velmi dobrá. Jsou lepší, než byla očekávání trhů,“ uvedl Mertlík.

Za potěšitelný označil i růst maloobchodních tržeb. „Hodně tomu přispěly různé slevy, nízké ceny, zejména u osobních automobilů, kde byl vysoký prodej v březnu, ale i v ostatních segmentech. Osobně to přisuzuji tomu, že poměry na trhu práce se začínají přece jen zlepšovat,“ vysvětlil Mertlík.

Jedinou kaňkou na dnešních číslech se tak na první pohled stalo stavebnictví, které v březnu v porovnání s loňskem ztratilo 18,3 procenta, v únoru šlo v meziročním srovnání o 23 procent. Pokračující propad stavební výroby ale Mertlík nepovažuje z pohledu ekonomiky jako celku za tak významný.

“Oživení ve stavebnictví přichází velmi pomalu, protože přece jen stavební investice jsou poměrně vážné rozhodnutí, které se málokomu rychle vyplatí, pokud jde třeba o stavbu tovární haly. To prakticky vůbec neprobíhá v současnosti. Co se týče bytové výstavby, tak je také veliký útlum,“ podotkl ekonom.

Řecká krize ekonomiku neovlivní, míní Mertlík

Nakolik ozdravení české ekonomiky zkomplikuje řecká krize, respektive její rozšíření do dalších evropských zemí, je podle Mertíka těžké odhadnout. Jak řekl, prognóza Raiffeisenbank se zatím v souvislosti s děním kolem Řecka nemění.

“Náš předpoklad je založen na tom, že řecká krize žádným zásadním způsobem světovou ekonomiku neovlivní. Čekáme, že česká ekonomika poroste poměrně pomalu. Náš odhad je pouze jedno procento, ale je založen na tom, že celá světová ekonomika poroste pomalu a že existuje určité reakční zpoždění. Jiné dílčí vlivy považujeme za riziko prognóz,“ zdůraznil Mertlík.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme