Český export přes krizi roste

Česká ekonomika je dlouhodobě závislá na exportu. V době dluhové krize se tato vlastnost ukazuje jako problematická. I proto v roce 2011 vznikly v České republice dokumenty jako Proexportní strategie nebo Strategie konkurenceschopnosti. Uplynulý rok byl z hlediska exportu přese všechny problémy, zdá se, úspěšný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nákladní doprava (ilustrační foto)

Nákladní doprava (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

„V této fázi nemáme k dispozici údaje o vývozu za celý uplynulý rok. Ty budeme mít v únoru. Přesto je nějaké hodnocení možné. Rok 2011 nebyl pro naše vývozce jednoduchý z pohledu vnější poptávky, především na klíčových exportních trzích. Nicméně je velmi pravděpodobné, že pokud se nestane něco nepředvídatelného, bude rok 2011 rekordním, co se týče absolutní výše českého vývozu. Ta se poprvé v historii přiblíží historii tří bilionů korun,“ říká Milan Hovorka, náměstek pro zahraniční obchod na ministerstvu průmyslu a obchodu.

Stejně tak lze podle Hovorky očekávat rekordní aktivum obchodní bilance, kdy celková hodnota vývozu zřejmě převýší celkovou hodnotu dovozu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O českém exportu v roce 2011 a jeho dalším výhledu mluvil na Rádiu Česko Milan Hovorka, náměstek pro zahraniční obchod na ministerstvu průmyslu a obchodu

„I v roce 2011 byl export klíčovým faktorem růstu české ekonomiky. Exportní cíle pro rok 2012 se budou odvíjet od vývoje poptávky na klíčových trzích a od toho, jak se podaří stabilizovat situaci v eurozóně,“ uvádí Hovorka a pokračuje:

„Osobně bych za úspěch určitě považoval, kdyby se podařilo udržet růstovou trajektorii českého exportu a kdyby export rostl mezi pěti a deseti procenty. To by byl v mém vidění úžasný výsledek.“

„Pochopitelně půjde také o to, aby tempo růstu vývozu do třetích zemí mimo Evropskou unii bylo podstatně vyšší ve srovnání s vývojem vývozu do EU,“ dodává náměstek ministra Hovorka.

Vysoká tempa růstu byla zaznamenána v Číně, v Indii, v bývalých sovětských republikách. Příležitosti skýtá také Afrika.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme