Český export stojí na autech a pivu. Oblíbené jsou ale i mucholapky a koloběžky

Česká ekonomika je závislá na vývozu. Největší podíl co do množství na něm mají automobily, pivo, počítače, antivirové programy nebo tramvaje. Škála výrobků, které míří z České republiky do světa, je ale mnohem pestřejší. Oblíbeným exportním artiklem tak jsou například i koloběžky nebo mucholapky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na koloběžce

Na koloběžce | Foto: Ladislav Bába

Oba druhy zboží tak patří k velice úspěšnému a v zahraniční žádanému zboží.

Podle časopisu Profit má Česká republika v mucholapkách téměř světový monopol. Zhruba dvě třetiny světové poptávky pokrývá jihomoravská Papírna Moudrý. Loni vyrobila 68 milionů mucholapek za 100 milionů korun. Jsou mezi nimi i takové zvláštnosti, jako je například stájová mucholapka, která měří na délku deset metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jaké české výrobky je v cizině zájem, shrnuje Jitka Hanžlová

Koloběžky se staly v posledních letech ve světě velkým hitem a české firmy dokázaly tento trend zachytit. Například podnik Kostka Hanušovice podnikatele Marka Kostky. Vyrábí hlavně robustní terénní koloběžky, které vyváží do Německa, Austrálie a na Nový Zéland.

Firma Yedoo, kterou vede podnikatel Dan Pilát, pak za loňský rok prodala téměř 70 tisíc koloběžek a odrážedel ve 40 zemích světa.

Štěstí českých podnikatelů leží zejména v tom, že do výroby a exportu koloběžek se nevrhli velcí světoví výrobci jízdních kol. Toto zboží se jim zřejmě zdálo málo výnosné.

Velmi známým vývozním trhákem jsou také nemocniční lůžka, která jsou dokonce tak skvělá, že se je v některých zemích snaží kopírovat.

Firma Linet Slaný tak nedávno vyhrála soudní spor proti výrobcům plagiátů ve Španělsku. Velkým výrobcem je také firma Proma Reha z Meziměstí u Broumova. Její arabský zákazník chtěl prý dokonce zdravotnické lůžko ze zlata.

Nezanedbatelné úspěchy pak také slaví BorCar Fryčovice, specialista na porodní postele s velice ceněným desingem. Vyváží je do 40 zemí světa.

OB kliknina, centrum pro léčbu obezity, polohovací lůžko | Foto: Filip Jandourek

Česká republika je ale také světovou jedničkou ve výrobě a exportu elektronových mikroskopů, které vyrábí v Brně firma Tescan. Obrovské mikroskopy můžou stát i 15 milionů korun. Tržby Tescanu tak přesahují miliardu korun. V Brně sídlí i další výrobce mikroskopů - společnost FEI CZ.

Zajímavý podnik je také GZ Digital Media v Loděnici u Berouna, který produkuje gramofonové vinylové desky. Podnik se tak svezl na vlně obnoveného zájmu o vinyly.

Firma Pilous pak vyrábí a úspěšně exportuje pásové pily, které se používají na řezání dřeva, kovů nebo plastů ve velkém měřítku.

Majitel firmy Jaroslav Hudec začínal v pronajaté garáži a teď má více než 100 zaměstnanců a roční obrat kolem čtvrt miliardy korun. A zajímavé je, že se mu podařilo převzít kdysi leadra v oboru - britský podnik Forester. Pilous teď vyrábí přes 100 typů profesionálních pil.

Jitka Hanžlová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme